Criză de medici la Spitalul Judeţean Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai multe posturi vacante blocate sunt de asistent general
Cele mai multe posturi vacante blocate sunt de asistent general

90 de angajaţi s-au pensionat anul trecut, iar Ministerul Sănătăţii ţine posturile blocate. Direcţia de Sănătate Publică Bacău a solicitat Ministerului Sănătăţii deblocarea măcar a 15% din posturi, dar nu s-a primit niciun răspuns.

Activitatea Spitalului Judeţean Bacău este asigurată de peste 1.500 de persoane, medici, asistente, infirmiere şi personal administrativ. Anul trecut însă s-au pensionat 90 de medici, infirmieri şi lucrători în sectorul administrativ şi tehnic.

În locul lor nu a mai venit nimeni, pe motiv că posturile au fost blocate prin lege, iar cei rămaşi trebuie să suplinească golul lăsat. Efectele acestor pensionări se resimt mai ales în secţiile unde fluxul zilnic de pacienţi este mare, de ordinul sutelor. „Este mare nevoie de asistenţi medicali în spital, mai ales la Secţia de Primire Urgenţe, unde sunt mereu internări. Ca să facem faţă solicitărilor, personalul deja existent s-a redistribuit către secţiile cu multe urgenţe“, ne-a declarat Natalia Jicmon, purtător de cuvânt la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău.

Secţiile cel mai afectate sunt UPU, Chirurgie, Terapie Intensivă, Boli Interne şi Cardiologie. De exemplu, la UPU ar mai fi nevoie de trei medici, şapte asistenţi şi patru brancardieri. Pacienţii spitalului resimt lipsa personalului pentru îngrijirea lor. „Fac economie la buget pe spinarea bolnavilor. În spital nu ar trebui să existe aşa ceva. Mereu trebuie medici şi asistenţi medicali. Cui să ceri ajutorul când eşti pe patul de spital, dacă ei nu permit completarea numărului de posturi?“, se întreabă retoric Neculaie Lungu, un băcăuan internat la Secţia de Boli Interne.

Din cele 90 de posturi blocate, 54 sunt de asistent medical, 8 de medic, 26 de infirmieri şi 2 de farmacişti. Pentru a se rezolva această situaţie, conducerea spitalului a făcut prin Direcţia de Sănătate Publică Bacău o solicitare la Ministerul Sănătăţii pentru deblocarea a 15% din posturi.

„Chiar dacă cererea a fost înaintată în urmă cu o lună, deocamdată nu am primit niciun răspuns în acest sens“, ne-a spus Marin Buştuc, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bacău.

În cazul în care nu se eliberează posturile, conducerea spitalului va fi nevoită să recurgă la soluţii extreme. „Dacă răspunsul Ministerului nu va fi în favoarea noastră, vom fi nevoiţi să reducem numărul de internări“, a mai explicat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite