Criză de însurăţei la Oficiul Stării Civile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi dintre mirii care stau la pozat tremură de emoţie, dar mai ales de frig
Mulţi dintre mirii care stau la pozat tremură de emoţie, dar mai ales de frig

Specialiştii cred că tinerii evită să-şi mai pună pirostriile speriaţi de criza economică, dar şi de frigul de afară. Organizatorii de nunţi spun că logodnicii moldoveni sunt şi din cale-afară de superstiţioşi.  

Chiar dacă de pe 15 februarie se intră în Postul Paştelui, ofiţerii de la Starea Civilă spun că mai mult şomează. Anii trecuţi, weekend-ul dinaintea Zilei Îndrăgostiţilor era programat cu mult timp de cuplurile de tineri dornici să renunţe la viaţa de burlăcie. Acum, numărul celor care s-au hotărât să-şi pună pirostriile este foarte mic.

„Sâmbătă am oficiat nouă căsătorii, iar duminică doar trei. Este foarte puţin. Faţă de acum doi ani, se înregistrează o scădere cu aproape 30% a numărului de nunţi oficiate în această perioadă a anului“, a precizat Ana Sasu, şefa Serviciului de Stare Civilă Bacău.

Speriaţi de instabilitatea financiară şi de frig

Tinerii băcăuani nu se mai grăbesc să-şi oficializeze relaţiile în această perioadă din motive tot mai variate. „De când recesiunea economică şi-a făcut simţită prezenţa, oamenii nu mai sunt atât de dornici să îşi unească destinele. La acest inconvenient se adaugă şi faptul că frigul de afară este un ingredient nu tocmai pe placul celor care vor să se căsătorească“, a mai spus Ana Sasu.

Faptul că îndrăgostiţii nu se mai înghesuie la Starea Civilă a „lovit“ şi în organizatorii de nunţi. Deşi sunt conştienţi că vara este perioada în care au cele mai mari şanse să încheie multe contracte, administratorii firmelor specializate în organizarea de nunţi sunt dezamăgite de atitudinea pe care tinerii din Moldova o au faţă de căsătorie.

„La noi în Moldova există prea multe ritualuri şi superstiţii. Toţi vor să se căsătorească vara şi nu în post. Eu am avut luna aceasta doar patru nunţi. Colegii mei din Ardeal sau Banat au în medie în această perioadă cel puţin cincisperezece nunţi pe lună“, a declarat Octavian Băjenaru, organizator de nunţi. Nici lăutarii nu mai stau aşa bine cu banii. Se bucură pentru fiecare client. Spre deosebire de nunţile organizate vara, cele care au loc la început de an le aduc „profit“ şi toamna.

„Majoritatea nunţilor la care cânt în această perioadă sunt organizate pentru că mireasa este însărcinată. Din acest motiv, mă bucur de două ori pentru că de obicei toamna voi merge să cânt la botez“, a spus Marian Tudorache, lăutar. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite