Crescătorii de porci au liber în târguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crescătorii de porci au liber în târguri
Crescătorii de porci au liber în târguri

Băcăuanii pot să sacrifice animalele fără asomare. Veterinarii au dat undă verde crescătorilor de porci, care pot să-şi vândă animalele, din această săptămână, în târgurile autorizate.

După doi ani de interdicţie, băcăuanii pot să vândă porci în târgurile de animale. „Până acum a fost interzis comerţul cu porci în locurile autorizate, din cauza pestei porcine. Din această săptămână însă porcii pot fi vânduţi în cele nouă târguri autorizate din judeţ“, confirmă Vasile Zaharia, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bacău.

Veşti bune sunt şi pentru băcăuanii care ţin la tradiţie şi vor să sacrifice porcul de Crăciun aşa cum au fost învăţaţi. „Ne-au înnebunit anul trecut cu normele europene. Auzisem că mai întâi trebuie să împuşcăm porcul şi apoi să-i tăiem gâtul, să nu sufere. Nimeni din sat n-a fost de acord cu aşa ceva“, spune Ioan Doboş, un localnic din comuna Mărgineni.

„Porcina“ loveşte în crescătorii de porci

Nici primarii în sarcina cărora cădea achiziţionarea asomatoarelor nu au văzut cu ochi buni directivele UE. „Anul trecut nu am avut bani pentru a cumpăra un asomator. Am înţeles că un pistol cu glonţ captiv costă câteva sute de euro. Bine că ne lasă în pace şi-n acest an“, se plânge Constantin Ghindea, primarul din comuna Letea Veche. Aproximativ 35.000 de porci din gospodăriile băcăuanilor vor putea fi sacrificaţi în acest an. Proprietarii de animale au câteva obligaţii. „Porcii tăiaţi în gospodărie pot  fi consumaţi doar în familie. După sacrificare, trebuie chemat veterinarul pentru a face examenul trichineloscopic“, precizează directorul Zaharia.

Proprietarii care nu se conformează acestor reguli riscă să plătească amenzi usturătoare. Veştile nu sunt la fel de bune pentru băcăuanii care au crescut porci pentru comercializare. Gripa nouă reprezintă unul dintre motivele pentru care carnea de porc nu este atât de căutată în această perioadă. Animalele vii se vând chiar şi cu 6 lei pe kilogram. „Am muncit toată vara să cresc porci pentru vânzare. Dar de pomană nu-i dau şi gata. Mai bine îi fac jumări şi am carne şi şuncă până la Crăciunul următor“, spune hotărât Lică Apetrei, un crescător de porci.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite