Bacău: Copiii „stranierilor“ revin la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Copiii „stranierilor“ revin la şcoală
Bacău: Copiii „stranierilor“ revin la şcoală

După ce au studiat în Italia sau Spania, tinerii băcăuani învaţă după programa românească

Elevii fac faţă cu greu materiei stufoase şi sunt nemulţumiţi de condiţiile oferite de unităţile de învăţământ din oraş.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău a înregistrat de la începutul anului o avalanşă de cereri din partea băcăuanilor care, odată întorşi de la muncă din străinătate au vrut  să-şi înscrie copiii în şcolile româneşti.


Speriaţi de criza financiară care afectează ţările Europei de Vest, aceştia au insistat ca cei mici să se întoarcă pe băncile instituţiilor de învăţământ din oraş. Anul trecut fuseseră înregistrate aproximativ 300 de dosare, care au primit ulterior avizul favorabil din partea Ministerului Educaţiei. În prezent, pentru anul şcolar care tocmai a început, la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bacău au fost depuse, deocamdată, doar 51 de dosare, care solicită echivalarea studiilor elevilor veniţi din ţări precum Italia sau Spania.


Din păcate, avizul Ministerului se lasă puţin aşteptat. Procedurile durează până la trei luni, dar dosarele sunt foarte rar respinse. Elevii sunt înregistraţi în unităţile de învăţământ, merg la cursuri, însă nu sunt notaţi ca ceilalţi elevi“, a declarat Claudia Merticariu, purtătorul de cuvânt al IŞJ Bacău.


Reintegrarea este dificilă


Elevii care s-au reîntors la cursuri întâmpină greutăţi din cauza programei şcolare. Părinţii sunt puşi în situaţia de a da copiilor meditaţii suplimentare. „În Spania urmam o programă şcolară lejeră, cu ore puţine şi cursuri mai uşoare. Aici mi-e greu deoarece materia e supraîncărcată. Mă pregătesc în particular ca să fac faţă“, ne-a spus Iulian Paraschiv, un adolescent de 17 ani care învaţă în prezent la Colegiul „Dimitrie Cantemir“, după ce a studiat doi ani la o şcoală din Spania. Alţi elevi veniţi din străinătate sunt indignaţi de taxele pe care trebuie să le dea şcolii.


Când am ajuns aici am rămas şocat de condiţii. Bănci rupte, parchet care scârţâie. Profesorii au zis că dacă vrem lucruri noi să ni le cumpărăm singuri. Dar ne costă 200 de lei o bancă şi 60 de lei un scaun. În Anglia, totul era gratis, cărţi caiete, pixuri. Noi plăteam doar uniforma. Acolo nu exista nici fondul clasei“, a spus Andrei Iacob, un elev de clasa a X-a, întors anul acesta din Marea Britanie.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite