Copiii catolici din Prăjești colindă cu oul din poartă-n poartă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de copii din comuna băcăuană Prăjești au umplut ulițele satului încă de la prima oră a dimineții.

Obiceiul se numește "colindul cu oul", datează de sute de ani și nici măcar bătrânii satului nu-i mai cunosc originile. În prima zi de Paște, micuții, cu vârste între 3 și 14 ani, intră în curțile unde sunt porțile deschise și spun gazdei "Cristos a înviat". Gazda ieșită în prag răspunde "Adevărat a înviat!" și dă copiilor ouă roșii, dulciuri, fructe și bani.

"E frumos acest obicei că ne întâlnim cu toți copiii prin sat. După ora 10.00 când lumea merge la biserică și nu mai avem pe la cine să colindăm, ne adunăm la maginea satului și mâncăm o parte din dulciuri", a spus Paula Ladău, o fetiță de 10 ani din comuna Prăjești.

"Eu anul acesta voi merge și la doamna învățătoare. A zis că ne așteaptă. Merg cu oul de la 4 ani", a spus Eduard Antal, un băiat de 9 ani din aceeași localitate.

Nici preoții din comună și nici edilul Eugen Antica nu cunosc de când datează obiceiul colindului cu oul. De la bătrânii satului și până la cei mai tineri, singurul răspuns primit, când vine vorba de acest obicei este, "așa l-am apucat de când ne știm".

Intră pe bacau.adevarul.ro pentru cele mai noi ştiri din judeţ.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite