Concurenţă crâncenă pentru un loc la creşele din Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă în anii ’90 în Bacău funcţionau 20 de creşe, în prezent nu mai sunt decât 5, care pun la dispoziţia părinţilor 300 de locuri. 

Majoritatea mămicilor din Bacău sunt nevoite să stea acasă permanent pentru a-şi creşte copiii, în condiţiile în care numărul de locuri la creşele din oraş s-a împuţinat drastic în ultimii ani.

În prezent, în municipiul Bacău mai funcţionează doar 5 din cele 20 de creşe existente în anii ’90. „Am renunţat să mai alerg după creşe. Am auzit că e bătaie mare pe locuri şi rezervările se fac şi cu un an jumătate înainte. Eu o cresc pe feţiţa mea acasă“, a spus Ioana Hâncu, o băcăuancă aflată în concediu de creşterea copilului.

135 de părinţi s-au bătut pentru doar 23 de locuri

Singurele unităţi unde mai pot fi lăsaţi copii de până în 2 ani sunt Creşa Nr. 3, Creşa Nr. 6, Creşa Nr. 19 şi Creşa Nr. 4, deschisă chiar anul trecut pe strada Carpaţi. Dacă prima dintre ele are disponibile 80 de locuri, celelalte au câte 40 sau 50 de locuri.

„Creşele sunt situate înspre centrul oraşului. În partea de sud ar mai trebui înfiinţate unităţi noi. Nu facem faţă cererii, rămân multe dosare nesoluţionate. Părinţii se descurcă singuri în final“, a spus Valentina Dospinescu, directorul Centrului Bugetar Creşe.

În toamna trecută, la creşa de pe Alexandru Cel Bun, pentru 23 de locuri disponibile s-au luptat 135 de părinţi. „În general, numărul cererilor este de trei ori mai mare decât numărul de locuri“, a mai spus directorul.

Pentru a fi siguri că nu vor rata un loc la creşă nici în toamna aceasta, băcăuanii care au copii mici au început încă de pe acum să se intereseze de oferta pieţii. „La sfârşitul lunii încep să întreb unde sunt locuri libere. Nu vreau să mă trezesc la jumătatea anului fără să fi rezervat un loc pentru băiatul meu. Vreau să mă întorc curând la serviciu şi am nevoie de un loc unde să-l las“, a declarat Cătălina Miron, mama unui băiat de câteva săptămâni.

Faptul că numărul de locuri existente în creşe sunt insuficiente este dovedit şi de faptul că în Bacău există 4.984 de persoane care primesc indemnizaţie de creşterea copilului şi doar 374 dintre acestea şi-au reînceput serviciul. „Se pare că aceştia au găsit o soluţie pentru a lăsa copilul în timpul zilei“, a declarat Gheorghe Apostu, director al Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Bacău.


Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite