Bacău: Concedierile se ţin lanţ în noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape jumătate din muncitorii de la Hidroconstrucţia rămân pe drumuri la mijlocul acestei luni

Şomerii cu studii superioare se plâng că nu au la dispoziţie cursuri de recalificare pentru persoanele care au terminat o facultate.    

Rata şomajului înregistrată la sfârşitul lunii octombrie în judeţul Bacău a crescut până la 8,27%. Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bacău, rata şomajului s-a majorat luna trecută cu 0,1% faţă de luna septembrie. Tot din datele furnizate de AJOFM Bacău reiese că aproape 19.500 de persoane sunt şomeri.
„Datele privind rata şomajului în judeţul Bacău indică o uşoară creştere  de la lună la lună. Diferenţa este însă semnificativă dacă ne raportăm la octombrie 2008. Atunci rata şomajului era de 5,09%, iar acum a ajuns la 8,27%“, a declarat Daniela Bălan, purtător de cuvânt al AJOFM Bacău.

Studiile superioare le pun piedici şomerilor

Rata şomajului nu va îngheţa prea mult la nivelul actual. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău a primit peste 600 de înştiinţări de concedieri colective ce urmează a fi făcute pe parcursul lunii noiembrie, 60% din domeniul construcţiilor. „Cele mai multe concedieri vor fi făcute la Hidroconstrucţia. Societatea va disponibiliza, începând cu 16 noiembrie, 310 angajaţi, dintr-un total de 818. Este o toamnă în care concedierile colective se ţin lanţ“, ne-a declarat Dan Buftea, purtătorul de cuvânt al ITM Bacău. Cei rămaşi fără seviciu îşi pun speranţele în cursurile de recalificare oferite gratuit de AJOFM Bacău. „În luna noiembrie organizăm patru cursuri de ospătari, vânzători în alimentaţia publică, instalatori şi cosmeticieni“, a precizat Daniela Bălan.

Şomerii aflaţi în căutarea unui loc de muncă sunt însă nemulţumiţi de oferta AJOFM. Dacă pentru cei cu studii medii cursurile de recalificare pot deveni o alternativă viabilă, cei cu studii superioare se văd puşi la zid. „Eu am terminat Facultatea de Chimie Alimentară. Am fost la bursa locurilor de muncă şi nu am găsit nimic pe domeniul meu. La cursurile AJOFM nu pot să particip pentru că asta ar însemna să mă recalific într-un domeniu unde studiile superioare nu mai valorează nimic“, ne-a spus dezamăgit Ovidiu Prisecariu, şomer.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite