Comisarii Gărzii Financiare, milionari din leafa de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul Eugen Ştefănescu (stânga) a fost numit adjunct în 2009 de fostul prefect Dorian Pocovnicu (dreapta).
Comisarul Eugen Ştefănescu (stânga) a fost numit adjunct în 2009 de fostul prefect Dorian Pocovnicu (dreapta).

Declarațiile de avere a inspectorilor cuprind numeroase proprietăți din Bacău și din alte zone. În ultimii doi ani, aceştia şi-au îngrăşat conturile în bănci, şi-au ridicat vile şi au pus mâna pe acţiuni la diferite societăţi.

Cea mai bogată declaraţii de avere este cea a comisarului Eugen Ştefănescu, fost adjunct al Gărzii Financiare Bacău, pentru scurtăperioadă. El deţine terenuri agricole şi intravilane în Hemeiuşi, Sascut şi Ceahlău (judeţul Neamţ). În ceea ce priveşte zestrea imobiliară, Ştefănescu deţine un apartament în Bacău, o vilă de 250 de metri pătraţi (mp) în Hemeiuşi, un spaţiucomercial şi o casă în Sascut.

 Depozite în valută mărite de şase ori

Totodată, fostul adjunct este un om cumpătat şi strângător, dacă a reuşit să economisească 23.945 de euro şi 73.500 de lei. Se pare că anul 2008 a fost extrem de generos atâta vreme cât şi-a mărit de aproape şase ori depozitul în valută şi de aproape cinci ori pe cel în lei.

Dacă ţinem cont de declaraţia sa de avere de anul trecut, tot în 2008, Ştefănescu a devenit acţionar la patru firme: Stefexpert, Ursus SA, Cremenea III SA şi Complexul Parcul Trandafirilor. Toate aceste bunuri le-a obţinut dintr-un venit anual de 130.000 de lei, care înseamnă leafa de funcţionar, chiria de pe spaţiul comercial şi dividentele de la societăţile unde este acţionar.

În 2008, Ursache a strâns la ciorap peste 90.000 de lei

Un alt comisar cu avere impresionantă este Constantin Ursache. Acesta este proprietarul unui teren de 3.000 mp în Luncani,  deţine două apartamente în Bacău şi o locuinţă din lemn la Luncani, cu o suprafaţă de 149 mp. Şi la capitolul „economii" comisarul stă bine de tot, având conturi bancare de aproape 80.000 de lei şi de 4.400 de euro. Un depozit de 33.000 de lei şi cel în valută au fost deschise în anul 2008, în condiţiile în care, în 2007, funcţionarul public reuşise să strângă la ciorap doar 15.000 de lei. Ursache a ştiut să se orienteze şi în privinţa investiţiilor, preluând 54,46% din acţiunile firmei Socalp.

El mai figurează cu 48% părţi sociale la firma V&V Contexpert, iar firma Management&Accounting Company SRL Bacău este a lui în totalitate. Cea mai controversată declaraţie de avere este cea a comisarului Liviu Rujan, suspendat din 2007. Potrivit declaraţiei de avere, vila sa se micşorează de la an la an. Dacă în 2008 comisarul menţiona că imobilul său are 540 mp, anul trecut a pierdut 90 mp la socoteală. În 2008, Rujan menţiona şi 3,5 hectare de teren în localitatea Măicăneşti, suprafaţă care a dispărut din ultima sa declaraţie. În schimb, cât a stat suspendat din activitatea sa, se pare că funcţionarul a devenit latifundiar.

El a ajuns proprietar peste 40.000 mp teren în Faraoani şi 35.000 mp în Râmnicu Sărat. Pe lângă vila şi apartamentul din Bacău, în 2008 Rujan s-a pricopsit şi cu o vilă în Râmnicu Sărat de 150 mp.

Fără leafă, dar cu bani

Fără leafă de aproape trei ani, comisarul Liviu Rujan şi-a împrumutat propriile firme, Cerealcom şi Ansoma Impex, cu 1,5, respectiv 1 milion de lei. În 2008 a împrumutat o persoană fi zică cu 350.000 lei. „De unde bani?! Am spart o bancă! Am bani, întotdeauna am avut. Chiar dacă nu am luat salariul din 2007", ne-a declarat Liviu Rujan.

Constantin Ursache, comisar Garda Financiară

Există o explicație pentru veniturile mele. Câștigul familiei într-un an este destul de mare și  din 145.000 de lei am avut de unde să fac economii. Nu fumez, nu beau... În ce privește casa de la Luncani, este una de bun simț. Firma pe care am înființat-o se ocupă de ea soția mea.”

Eugen Ștefănescu, comisar Garda Financiară

”Ce să fac dacă am moștenit terenul de la Sascut?! Iar spațiul comercial l-am cumpărat în 1994. Iau chirie pe el. Anul 2008 a fost un an bun și de aceea au crescut veniturile. Au avut de unde să crească de șase ori. Doi oameni de 60 de ani cât pot să consume?”

Liviu Rujan, comisar Garda Financiară

”Terenurile de care vorbiți le-am cumpărat în 2006. De unde bani?! Am spart o bancă! Am bani, întotdeauna am avut. Chiar dacă nu am luat salariu din 2007. ”

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite