Comercianţii de mărţişoare au pictat Bacăul în alb şi roşu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii cumpără cele mai multe mărţişoare, pentru colegi şi profesori
Copiii cumpără cele mai multe mărţişoare, pentru colegi şi profesori

Din cauza crizei, preţul este la fel ca anul trecut. Artiştii plastici au expus şi ei mărţişoare unicat, lucrate manual, cu scoici sau perle.

Zeci de comercianţi au adus de astăzi, atât în pieţele din oraş, cât şi în pasajul Revoluţiei, mii de mărţişoare de toate culorile şi formele. Fie că sunt realizate cu flori presate, fie că sunt din plastic, toate sunt menite să încânte inima băcăuanilor care vor să dea cadouri deosebite de 1 Martie.

Veniţi şi din Comăneşti, Dărmăneşti, Roman sau Moineşti, comercianţii şi-au expus marfa încă de la primele ore ale dimineţii. „Am venit de dimineaţă, pentru că este sâmbătă şi lumea pleacă la cumpărături de dimineaţă. Mulţi însă se uită fără să cumpere mare lucru, deşi noi am păstrat aceleaşi preţuri ca şi anul trecut“, ne-a spus Maria Târnavă, vânzătoare venită din Comăneşti.

Majoritatea mărţişoarelor se vând la preţuri între 1 leu şi 15 lei, dacă este vorba despre jucării din pluş. Prezente sunt şi felicitările muzicale sau cele realizate cu flori presate. Acestea se dau la preţuri cuprinse între 1,5 şi 5 lei. „Găseşti ce vrei, la preţuri pentru toate buzunarele. În anii trecuţi mai cumpăram pentru cei dragi şi mărţişoare suflate cu aur sau din argint, dar anul acesta o să mă rezum la cele din plastic. Ne-au scăzut salariile, e greu“, ne-a spus Iuliana Dumitraşcu, o băcăuancă de 40 de ani.

Copiii sunt cei care fac cea mai mare vânzare comercianţilor. „Avem noroc de elevi. Ei cumpără şi câte 20-30 de mărţişoare odată, pentru colegi şi profesori. Din acest motiv, am adus modele variate şi lucrate cât mai minuţios“, a precizat Elena Costăchel, o altă vânzătoare.

Mărţişoare cu perle

Printre comercianţii care şi-au expus marfa se numără şi cei care au lucrat mărţişoarele în propria casă. „Eu am muncit cu soţia mea la câteva zeci de mărţişoare, pe care le-am realizat singuri, din flori uscate sau paste făinoase. Acasă am transformat o cameră într-un mic atelier“, a explicat Marcel Lupu, venit din Roman.

Artiştii plastici, precum Silvia Laslău, Miruna Anton, Carmen Popa şi Ioan Rusu au adus la sediul Uniunii Artiştilor Plastici Bacău mărţişoare realizate manual din ceramică arsă, lut sau piele cu perle sau scoici. „În fiecare an lucrez la mărţişoare cu cel puţin două săptămâni înainte de 1 Martie. Folosesc acrylice, paiete şi flori. Se vând bine, chiar dacă sunt puţin mai scumpe decât cele din magazine sau de pe tarabe“, ne-a spus Silvia Lascău, artist plastic băcăuan.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite