Clădire de patrimoniu cucerită de boschetari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii din cartier se feresc de teatrul rău-famat
Oamenii din cartier se feresc de teatrul rău-famat

Fostul Teatru de Animaţie din Bacău a fost lăsat în paragină de proprietari şi a devenit adăpost pentru oamenii străzii. Cerşetorii sunt culeşi periodic din imobil şi amendaţi. Odată eliberaţi, revin la cămin unde trăiesc în condiţii mizere.

Una dintre clădirile vechi ale Bacăului a devenit locul preferat al boschetarilor. Fostul Teatru de Animaţie este acum o ruină, iar interiorul său e plin de cârpe, excremente şi resturile rămase în urma persoanelor fără adăpost.

Ziua, clădirea este goală, iar peisajul din ea, dezolant: mizerie, resturi de decoruri, jucării din pluş rupte, care cu ani în urmă erau folosite în piesele de teatru pentru copii. Încăperile prin care bate vântul sunt pline de resturi de pături folosite de  boschetari ca să se încălzească. 

Locatarii din zonă ocolesc cu grijă imobilul

Oamenii evită să intre în clădirea dărăpănată. „Trec în fiecare seară pe aici şi văd câte-un boschetar ieşind la cerşit, în stradă. Au pungi cu aurolac sau alte substanţe, din care trag. M-am obişnuit să ocolesc, trec pe trotuarul celălalt, că e mai sigur“, spune Georgeta Atudosei.

Băcăuanii spun că boschetarii care se adăpostesc aici îşi câştigă existenţa din cerşetorie. Poliţia Primăriei cunoaşte situaţia de la fostul Teatru de Animaţie. „Oamenii fără adăpost găsiţi acolo au fost luaţi în evidenţă. Am luat măsuri sociale pentru categoriile defavorizate“, a precizat Florin Podoleanu, purtător de cuvânt la Poliţia Primăriei.

Persoanele din alte localităţi sunt trimise în zonele din care provin, însă de multe ori revin după 2-3 zile în oraş. „De la venirea frigului, numărul acestora este în scădere, unii preferând să se adăpostească în scările de bloc sau în diverse clădiri dezafectate, ai căror proprietari de drept nu intervin“, a mai explicat Florin Podoleanu. Poliţiştii Primăriei au găsit ieri opt persoane care locuiau în clădire. „Erau persoane cu vârste cuprinse între 12 şi 30 de ani,  care dormeau ghemuite într-o cameră. Au fost transportate în tabăra de sinistraţi, chiar dacă marea majoritate s-au arătat nemultumite“, a precizat reprezentantul Poliţiei Primăriei.

Clădirea, fără proprietar clar
Potrivit preşedintelui Comunităţii Evreilor din Bacău, Hary Vigdar, clădirea fostului Teatru de Animaţie aparţine acum Fundaţiei „Caritatea“ din Bucureşti, care a început demersurile pentru retrocedare. „Regimul clădirii este privat. A fost lăsată în paragină de proprietar şi a devenit o zonă agreată de oamenii străzii“, a explicat Florin Podoleanu.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite