Bacau: PORTRET: Ciprian Capracea: „Aş vrea să fiu ca porumbeii mei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacau: PORTRET: Ciprian Capracea: „Aş vrea să fiu ca porumbeii mei“
Bacau: PORTRET: Ciprian Capracea: „Aş vrea să fiu ca porumbeii mei“

Băcăuanul conduce o afacere prosperă: închiriază păsările la petrecerile de nuntă. Acestea sunt eliberate şi se întorc acasă. Când nu are nunţi, Capracea vinde porumbeii.

Cine nu crede că românul este inventiv şi la nevoie scoate bani şi din piatră seacă ar face bine să-l cunoască pe Ciprian Capracea. De cinci ani, tânărul şi-a pus pe roate o afacere care merge brici. Nici criza nu i-a venit de hac întreprinzătorului băcăuan, care nu se plânge de lipsa clienţilor.


Nici „materia primă“ necesară bunului mers al afacerii nu este un motiv de îngrijorare, pentru că porumbei se găsesc pe toate drumurile. Ciprian nu face altceva decât să crească păsări frumoase şi apoi să le închirieze la nunţi. „Am prins drag de porumbei de când eram copil. Aveam acasă mai multe perechi de care mă îngrijeam ca de ochii din cap. Nici când am crescut nu m-am lecuit de crescut păsări. Numai că am început să aleg rasele şi să fac treaba ca la carte“, spune mândru Capracea.

Când a văzut cât e de greu de scos un ban pe lângă leafă, bărbatul şi-a pus mintea la contribuţie. Şi nu a fost greu să găsească o cale de a se folosi de porumbei pentru a spori veniturile familiei. „Sincer, sursa mea de inspiraţie au fost nunţile din străinătate. Acolo am văzut că porumbeii sunt folosiţi pentru a spori farmecul petrecerii. M-am gândit că dacă merge la occidentali, merge şi la noi“, declară băcăuanul.


„Italienii“ nu s-au zgârcit la porumbei


Ciprian Capracea se felicită şi în acest moment pentru idee. Şi-a făcut un nume în Bacău. Cine vrea o nuntă dichisită, cu porumbei voiajori albi care să zboare sau cu rotaţi care să se plimbe pe lângă picioarele nuntaşilor, atunci când fac poze, apelează cu încredere la el. „Sunt mulţumit de afacerea mea. Chiar şi în acest an am reuşit să am un câştig, chiar dacă nu atât de mare ca în anii trecuţi. Până acum am avut vreo 70 de nunţi unde am închiriat porumbei. Cele mai multe au fost în lunile iulie-august, când au venit «italienii»“, ne mărturiseşte Ciprian.


Bărbatul spune că deţine 200 de porumbei, de diferite rase, printre care voiajori, rotaţi, jucători, încălţaţi cu moţuri şi satineţi. În ceea ce priveşte preţul pentru care sunt închiriaţi, acesta oscilează între 50 şi 300 de lei. „Pentru 50 de lei, clientul primeşte o pereche de porumbei, iar pentru 300 de lei primeşte 60 de porumbei“, precizează afaceristul. Ciprian Capracea nu uită să spună şi cât de greu se cresc păsările. El susţine că, dacă porumbeii îi aduc bani frumoşi, la rândul lui investeşte sume deloc neglijabile în întreţinerea zburătoarelor. „Ele au nevoie de hrană, de vaccinuri, de curăţenie şi de multă atenţie“, declară crescătorul.

întrebări şi răspunsuri
Vă temeţi de concurenţă?
Dacă ai păsări de calitate, deţii şi supremaţia pe piaţă, iar concurenţa este ca şi inexistentă.
Mai faceţi şi altceva cu porumbeii, în afară de închirierea lor pentru nunţi?
Pentru că se înmulţesc rapid, nu am cum să-i ţin pe toţi. Aşa că pe mulţi îi scot la vânzare.

ce-i place
Ciprian Capracea, înainte de toate, iubeşte porumbeii. Aproape tot timpul liber îl dedică îngrijirii lor. Îi mai place să stea cu familia şi să călătorească. „Aş vrea să fiu şi eu ca porumbeii mei. Mi-ar plăcea să pot zbura şi să colind toată lumea“,  spune bărbatul.

ce nu-i place
Lui Ciprian nu-i plac oamenii cu două feţe, care urmăresc doar propriul câştig. „Îmi place şi corectitudinea, iar vorba să fie vorbă. Nu astăzi spui ceva, iar mâine te suceşti şi spui altceva“, mărturiseşte  crescătorul de porumbei. 

profil
născut. 11 decembrie 1974, în Bacău.
studii. Absolvent al Grupului Şcolar „Henri Coandă“ Bacău.
familie. Căsătorit, are o fetiţă.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite