Bacău: PORTRET: Dan Chiriţă, colecţionează timbre de peste trei decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: PORTRET: Dan Chiriţă, colecţionează timbre de peste trei decenii
Bacău: PORTRET: Dan Chiriţă, colecţionează timbre de peste trei decenii

Inginerul de aviaţie a adunat mai mult de 24.000 de piese filatelice şi se laudă cu cea mai importantă şi mai valoroasă colecţie din Bacău.

Are microbul colecţiilor de peste 30 de ani. Băcăuanul a adunat în acest răstimp mii de piese filatelice, pe care le expune cu prilejul diferitelor simpozioane naţionale. „Sunt pasionat până în măduva oaselor. Am strâns mii de piese foarte valoroase, pentru care sunt apreciat între filatelişti. Multe dintre ele sunt unicat şi au o vechime mai mare de 100 de ani“, spune băcăuanul.

Colecţie de peste 24 de mii de timbre

S-a apucat de strâns timbre mai mult în glumă, prin 1976, impulsionat de colegii de serviciu. „Hobby-ul l-am deprins în timp ce lucram ca inginer de aviaţie la Aerostar Bacău. Şi pentru că exista în cadrul fabricii de avioane Cercul Filatelic numit «Aurel Vlaicu» m-am înscris şi eu. M-a încântat ce făceau ei şi, la scurt timp, am început să colecţionez timbrele emise de Poşta Română la acea vreme“, rememorează filatelistul. De-a lungul timpului, băcăuanul a adunat în colecţia sa peste 24.000 de piese“. „Cel mai vechi timbru poştal este din anul 1889, iar cel mai nou datează din zilele noastre“, detaliază băcăuanul. 

El a mai adunat şi colecţii de întreguri poştale sau, altfel zis, cărţi poştale şi plicuri care au timbru tipărit, dar şi cartele telefonice şi vederi.  „Am cumpărat piese de peste tot pe unde am umblat prin ţară. Am întreaga colecţie de cartele telefonice româneşti, de la prima cartelă apărută şi până la ultima vîndută pe piaţă. Nu mă uit niciodată la preţ atunci când trebuie să achiziţionez o piesă pentru colecţiile mele pentru că îşi merită de fiecare dată valoarea“, explică colecţionarul.

De asemenea, printre exponatele lui se regăsesc şi zeci de vederi ale Slănicului de altădată. „Vederile ilustrează oraşul Slănic Moldova aşa cum prea puţini îşi mai amintesc. Este o colecţie de peste 400 de vederi, iar pentru realizarea ei am fost apreciat la nivel naţional cu o medalie de argint în anul 2008“, a completat Dan Chiriţă. De asemenea, colecţionarul a mai fost apreciat pentru una dintre colecţiile sale chiar anul acesta.

Cărţi poştale dedicate aviaţiei

„O altă medalie de argint mi-a revenit pentru exponatele aerofilatelice pe care le-am adunat în ultimii 30 de ani. Sunt aproximativ 300 de plicuri şi cărţi poştale care au legătură cu aviaţia. Medalia mi-a revenit pentru valoarea colecţiei, dar şi pentru modul de prezentare“, povesteşte Chiriţă. Acesta şi-a propus ca în viitorii ani să continue să adune piese şi să-şi completeze o parte dintre colecţii.

„Voi continua să particip la târgurile filatelice care se vor organiza în ţară sau la concursurile de exponate şi, de asemenea, intenţionez să-mi lărgesc şi colecţia de monede“, încheie el.

Profil

Născut: 6 august 1948, Bacău.
Studii: Facultatea Aerospaţială Bucureşti.
Familie: Căsătorit, are un copil. 

Întrebări şi răspunsuri

Colecţiile băcăuanilor sunt expuse public?
Săptămânal organizăm la Muzeul de Istorie „Iulian Antonescu“ o întâlnire a colecţionarilor de filatelie, cartofilie sau antichităţi.  Anual, organizăm şi un târg al colecţionarilor. Ultimul târg, spre exemplu, s-a desfăşurat în weekendul trecut. 

Care colecţie vă este mai aproape de suflet?
Colecţia aerofilatelică este foarte importantă pentru mine. Piesele sunt valoroase din punct de vedere istoric şi sentimental pentru că am lucrat mulţi ani în domeniul aviaţiei.

Ce-i place
Filatelistul  iubeşte să-şi revizuiască sau să-şi reorganizeze colecţiile în timpul liber. Le ţine o gestiune personală şi le reaşează în cămăruţa lor. De asemenea, îndrăgeşte să petreacă cât mai mult timp alături de familia sa.

Ce nu-i place
Băcăuanul regretă că nu a putut să locuiască în Bucureşti, oraşul natal.  „Ţara m-a trimis să dezvolt industria aeronautică în Bacău, iar viaţa mă mai reţine încă aici“, se confesează colecţionarul.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite