Cerşetorii-ştergători, năpasta şoferilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducătorii auto plătesc un leu preţul liniştii în intersecţie. Cei care cer bani de la şoferi în intersecţii sunt  agresivi cu persoanele care încearcă să-i alunge. Poliţia se mulţumeşte doar să-i numere.   

Staţionarea în intersecţiile semaforizate din municipiul Bacău este, de câteva săptămâni, cu mult mai stresantă decât de obicei.

Zeci de spălători de parbrize postaţi strategic încearcă să „stoarcă“ bani de la şoferi. Uneori, dacă nu sunt băgaţi în seamă, devin chiar agresivi, după cum povestesc cei păţiţi.

„Am ţipat într-o zi la unul din ei pentru că îmi tot bătea în geam ca să-i dau bani. A fugit, dar când am ajuns acasă am constatat că aveam şi o zgârietură pe maşină, în zona portbagajului. Nu putem să ne dăm jos la ei, în intersecţie pentru că am încurca traficul, dar măcar Poliţia ar putea fi mai prezentă, să-i alunge cel puţin“, a spus Corneliu Condrea.

Unii preferă să dea bani ca să nu se trezească agresaţi. În această situaţie, nu este de mirare că un spălător de parbrize poate să plece acasă şi cu 100-120 de lei, după o zi obişnuită de „lucru“. Investiţia? O sticlă plină cu apă de o culoare incertă, posibil cu puţin detergent în ea, o cârpă şi o racletă de curăţat geamuri. Sticla este folosită uneori ca „armă“, după cum povestesc unii şoferi.

Stropit cu apă murdară

„Eu am tot refuzat să le dau bani, până m-am trezit de câteva ori cu parbrizul şi geamurile laterale stropite cu apă murdară, chiar când semaforul trecea la verde. Aşa că până la urmă prefer să le dau 50 de bani sau 1 leu şi să mă lase în pace. Dau banii ăştia degeaba pentru că nu se poate numi curat un parbriz, după ce dau ei cu o cârpă şi un burete, de câteva ori“, spune Aurelian Preda, conducător auto.

Cerşetorii par să-şi fi împărţit teritoriul şi „lucrează“ organizat, în schimburi şi în echipe foarte clar stabilite.  „Ştergătorii“ sunt mereu la posturile prestabilite şi dispar pentru câteva minute numai când trece câte o maşină de Poliţie.

Oamenii legii fac însă puţine eforturi să-i îndepărteze, dar dau asigurări că sunt cu ochii pe micuţii cerşetori. Şefii Secţiei 1 Poliţie au o abordare „originală“. Ei derulează campanii de informare şi educare, astfel încât conducătorii auto să nu mai ofere bani „spălătorilor“.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite