Centrul „Delfinul“, o şansă pentru autişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jucăriile ajută la stimularea imaginaţiei copiilor cu autism
Jucăriile ajută la stimularea imaginaţiei copiilor cu autism

În patru ani, peste 200 de copii diagnosticaţi cu autism au beneficiat de terapie şi consiliere. Centrul oferă micuţilor atât suport medical, cât şi psihologic, timp de doi ani. În prezent, 12 copii cu autism din Bacău sunt îngrijiţi aici.

Familiile care au copii cu autism pot spera la ameliorarea situaţiei acestora. Este şi cazul familiei Palade, care are un băieţel de 6 ani şi care a apelat la ajutorul specialiştilor de la Centrul „Delfinul“, înfiinţat de Asociaţia Betania în februarie 2005. „Am aflat de la o cunoştinţă despre Centrul «Delfinul». Băiatul nostru era într-o stare foarte proastă şi nu ştiam ce să mai facem cu el. După doi ani la centru, a început să vorbească şi-şi coordonează mult mai bine mişcările. Practic, ne recâştigăm copilul câte puţin în fiecare zi“, spune Ioan Panait.


Suport medical şi psihologic


În prezent, 12 copii cu autism, cu vârste cuprinse între 3 şi 7 ani, beneficiază de serviciile Centrului „Delfinul“. Din 2005 şi până acum, peste 200 de copii au fost ajutaţi de specialiştii de aici. „Un obiectiv important este creşterea gradului de autonomie personală şi a nivelului de funcţionare intelectuală a beneficiarilor proiectului, dar şi formarea şi dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi interacţiune în vederea inserţiei sociale“, a declarat Andre Muit, preşedintele Asociaţiei Betania. Proiectul este considerat important de către beneficiari. „Este o şansă uriaşă pentru un copil cu autism să beneficieze de terapie şi să poată spera că va redeveni sănătos“, crede Ioan Palade, părinte.


Specialiştii care lucrează la Centrul „Delfinul“ oferă atât terapie medicală, cât şi consiliere psihologică. Ei urmăresc reabilitarea micuţilor prin terapii comportamentale şi psihomotrice, formarea şi organizarea autonomiei personale, dar şi prin logopedie şi hidrokinetoterapie. De asemenea, părinţii sunt consiliaţi, astfel încât să ştie mai bine cum să-şi ajute copiii. Micuţii sunt asistaţi doi ani. Un an îl petrec în grupa I, de terapie intensivă, iar apoi ajung în gupa a II-a, de tranziţie, grupă ce pregăteşte ieşirea din centru. În funcţie de nivelul de recuperare, după cei doi ani, copilul va fi direcţionat către o unitate de învăţământ specială sau de masă.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite