“Cât de blamate sunt cannabisul și tutunul și ce proprietăți miraculoase au!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ovidiu Bojor, fitoterapeutul român și membru al Academiei de Științe Medicale, prezent la Târgul „Sănătate din natură pentru toate vârstele", care a avut loc în acest sfârșit de săptămână la Bacău, a vorbit despre secretul unei vieți lungi și sănătoase. La finalul evenimentului, academicianul a acordat in interviu în exclusivitate ziariştilor de la Adevărul.

Se tot aude că medicamentele preparate din plante vor fi scoase din farmacii. Care este realitatea?

Este cea mai mare minciună pe care am putut să o aud vreodată. A fost o invenţie a marilor companii farmaceutice de sinteză, care nu se va aplica niciodată. Pe 31 mai a avut loc la Bruxelles o întâlnire a specialiştilor în domeniu din toate ţările Uniunii Europene şi s-a spus foarte clar că toate aceste plante medicinale sau preparate din ele se vor comercializa în farmacii. Deocamdată, nu s-a dat nicio lege în acest sens şi sunt absolut convins că legea va fi dată corect, aşa cum s-a discutat la Bruxelles. Oricum, în România ultimul cuvânt îl va avea Ministerul Agriculturii, care va tine seama de părerea specialiştilor.

Care este planta care vă fascinează cel mai tare?

Castravetele amar. Această plantă am adus-o din Himalaya, în 1985 şi am aclimatizat-o la noi. Este extraordinar de utilă pentru prevenirea retinopatiei diabetice şi pentru diabeticii de tip II, cei care nu sunt insulino-dependenţi. Le stimulează pancreasul. Apoi, urmează Ginkgo Biloba. Arborele acesta a rezistat ultimei glaciaţiuni. Frunzele sale sunt extraordinare, pentru circulaţia cerebrală şi periferică.

Dintre plantele care cresc în zona noastră?

Toate sunt adevărate minuni ale naturii. Ghinţura, genţiana, păpădia, brusturele...toate, toate sunt plante miraculoase.

Care este planta care dacă ar dispărea de pe pământ nu aţi regreta?

Vai, niciuna! Toate au rolul lor?

Cumva tutunul?

Doamne, nicodată nu mi-aş dori să dispară tutunul. Cât e de blamat săracul tutun şi câte calităţi miraculoase are! Acelaşi lucru este valabil şi pentru cannabis. Industria ierburilor a făcut ca să pună aceste plante "la colţ", însă nu este aşa. Ele sunt tratate şi stropite cu amfetamine ca să ajungă ierburi halucinogene. Săracele plante nu au nicio vină. În unele ţări am văzut bere cu canabis sau paste făinoase cu canabis. Sunt extraordinar de bune şi gustoase!

Care este secretul unei vieţi lungi şi sănătoase?

Respectarea unui echilibru între corp şi minte. Păstrarea cu sfinţenie a celor "trei opturi": opt ore de muncă, opt de somn şi alte opt de relaxare. Dar nu relaxare la televizor. Extrem de importantă este şi alimentaţia.

De câte ori pe zi mâncaţi?

De cinci ori. Prima masă o iau la ora 9.00 şi ultima la 21.00. Nu sunt un extremist. Mănânc şi carne şi legume şi fructe. Mai beau şi câte un suc, care nu este neapărat natural. Fac şi mişcare. Uite, azi că sunt aici, în Bacău, nu am respectat cele trei opturi. Însă e o excepţie. Şi niciodată excepţiile nu le transform în reguli.

Fumaţi?

Da! De 50 de ani. Însă ţigara o sting la jumătate. Nu am nicio problemă la plămâni. Ăsta e secretul - stingi ţigara la jumătate!

Ce vă lipseşte în acest moment?

Azi, mi-a lipsit o minge de volei!

PREZENTARE

Ovidiu Bojor ( născut la 1 noiembrie 1924, Reghin) este academician și fitoterapeut român, membru al Academiei de Științe Medicale. Este deținător al titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de către Forumul Președinților Patronatelor din România și Diploma de Merit Academit, acordată de președintele Academiei Române. Ovidiu Bojor este un renumit farmacist și deopotrivă fondator al fitoterapiei moderne în România.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite