Casele descuiate, ţinta hoţilor din Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul spargerilor în municipiu a crescut cu 10% în prima jumătate a anului. Multe infracţiuni au loc din cauza neglijenţei proprietarilor, care ignoră sfaturile poliţiştilor și lasă ușile descuiate și ferestrele de la parter deschise.

Hoţii din locuinţe dau lovitură după lovitură în municipiul Bacău. Numărul acestor infracţiuni a crescut faţă de perioada similară a anului trecut, iar poliţiştii spun că munca lor este în zadar atâta timp cât oamenii ignoră sfaturile de prevenire şi, practic, invită hoţii în casă.
În primele şase luni ale acestui an, s-au înregistrat 216 furturi din locuinţe în judeţ, din care aproape 90 sunt în municipiul Bacău. Numărul caselor călcate de musafiri nepoftiţi este mai mare cu circa 10% faţă de prima parte a anului 2010.

Se mulţumesc cu electronice şi bani

„Am avut recent un caz cu unul care a intrat în apartament pentru că uşa era descuiată. A luat la repezeală tot ce-a găsit şi a dispărut cu bunurile. Alţii lasă ferestrele deschise. La fel am avut un minor care acum este arestat pentru 13 furturi din locuinţă. Intra pe geamurile de la parter deschise şi pe cel de la baie, dacă era rabatat“, explică Ioan Rusu, şeful Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Bacău.
Oamenii legii spun că, faţă de anii trecuţi, prejudiciile nu mai sunt mari. Hoţii se mulţumesc cu aparatură electronică, câţiva bănuţi pe care oamenii îi au prin casă şi tot felul de alte nimicuri.

„Băcăuanii nu mai au bani şi nici infractorii ce să ia. Se fură în continuare calculatoare, televizoare, bijuterii, dacă mai găsesc. Oricum, cazuri cu sume mari de bani nu am avut“, mai spune Rusu. Cea mai utilizată metodă de furt rămâne însă cea a împrietenirii.
Suspecţii se prezintă la uşa băcăuanilor cu diferite produse şi, sub pretextul că vor să le vândă la un preţ foarte bun, le intră în case şi astfel le sustrag banii.

„Am avut unii care veneau cu oale de inox, erau de prin Braşov, şi o altă reţea mai mare de la Galaţi care vindea produse de curăţenie. Se duceau numai la persoane în vârstă. Unul îl ţinea de vorbă, îl convingea să cumpere un produs, urmărea de unde aduce banii şi altul acţiona. Anul acesta a lăsat o femeie fără 2.000 de lei“, mai spune poliţistul.

Păcălit de prostituate

Fără plasmă şi unitatea de la calculator a rămas şi băcăuanul Constantin D. (41 ani). Bărbatul a poftit în casă două prostituate care, după ce i-au pus somnifere în băutură, au început să-i care bunurile din casă. Norocul său a fost că vecinii le-au văzut şi au chemat Poliţia. Autoarele sunt acum în arest, la fel ca şi vânzătorii ambulanţi. Pentru a ţine la distanţă hoţii, poliţiştii revin cu sfaturile care să prevină astfel de fapte.

„Cetăţenii trebuie să se asigure când pleacă de acasă că au închis bine ferestrele şi să monteze chiar şi un sistem de alarmă, dacă bugetul le permite. Să nu primească necunoscuţi în casă, indiferent de motiv“, a declarat Narcisa Butnaru, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite