Calvar pentru şase fraţi din Buhoci. Mama a fugit din ţară de teamă că soţul său "îi rupe capul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto arhivă
foto arhivă

Mezinul a fost găsit de lucrători ai Protecţiei Copilului cu fecale uscate pe faţă, iar cel mare se chinuia să aprindă focul.

Casa era plină de fum şi peste tot erau doar sticle goale de băutură.

Şase copii din satul Coteni, comuna băcăuană Buhoci, cu vârste între un an şi jumătate şi 13 ani, au fost preluaţi în regim de urgenţă de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Bacău.

Vecinii au povestit cum micuţii au trecut printr-un adevărat calvar. Vasile M. (37 de ani), tatăl lor, îi obliga să asiste la tot felul de scandaluri, care mai de care mai dure.

Mama lor a fugit acum trei săptămâni în lumea largă de teama bătăilor care îi erau "aplicate" de soţ. Reprezentanţii DGASPC au ajuns în Buhoci, în casa unde trăiau cei şase copii şi şi-au pus mâinile în cap.

"Un copil de opt ani se chinuia să-l adoarmă pe genunchi pe cel mic, iar altul încerca să aprindă focul. Cel mic era murdar de fecale uscate pe toată faţa. Toată casa era plină de fum. Fum, de-l tăiai cu cuţitul! Pe jos, peste tot, erau doar sticle goale de băutură. În casă era cumplit de frig", a declarat Alina Iftode, purtător de cuvânt al DGASPC Bacău.

În decursul timpului, copiii au fost nevoiţi să asiste la tot felul de scandaluri. Mama lor a fost bătută crunt, la fel şi bunica lor. În urmă cu aproximativ un an, mama celor şase micuţi a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău cu ruptură de splină, iar bunica paternă a fost internată cu fractură de şold. Totul din cauza bătăilor încasate de la bărbatul alcoolic şi violent.

Nu erau lăsaţi să meargă la şcoală

Ba mai mult, copiii de vârstă şcolară erau împiedicaţi de către tată să frecventeze cursurile şcolare în fiecare zi. Bărbatul le impunea să ramână acasă pe rând pentru a-l îngriji pe fratele cel mai mic. Verificarile efectuate au scos la iveală faptul că mama copiilor, împreună cu micuţii, au beneficiat de servicii specializate oferite de către Centrul Maternal din cadrul DGASPC Bacau, în perioada octombrie 2009 - ianuarie 2010, tot ca o consecinţă a violenţelor din familie.

Potrivit legislaţiei în vigoare, femeia s-a întors în familie împreună cu copiii, la cerere, ca urmare a faptului că cei doi soţi s-au împăcat. Reprezentanţii DGASPC au reuşit să ia legătura cu mama micuţilor. Speriată femeia a început să plângă la telefon şi i-a implorat pe angajaţii Protecţiei Copilului şi aibă grijă de copiii ei.

"Femeia a refuzat să zică în ce ţară se află deoarece, zice ea, dacă află soţul, vine la ea şi-i <<rupe capul>>", a mai adăugat Alina Iftode. Cazul va fi prezentat instanţei judecătoreşti, care se va decide în grija cui vor rămâne micuţii. DGASPC au propus ca cei şase fraţi să fie încredinţaţi bunicii paterne, când aceasta va fi externată din spital.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite