Bacău: Gică Caleap Şef de post şi atlet de performanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful de post din Buhoci aleargă în competiţii de 30 de ani. A adunat zeci de premii şi visează să câştige un cros pentru veterani.

Poliţistul din Buhoci este ca o sfârlează. Nu are stare, tot timpul se află într-o continuă mişcare. Zâmbeşte când i se atrage atenţia asupra acestui lucru, în timp ce o umbră de roşeaţă i se revarsă pe obrajii palizi.

„Chiar dacă în suflet mulţi ne simţim tineri, trebuie şi să ne mişcăm ca nişte tineri“, spune filosofic poliţistul. După aproape 30 de ani „de experienţă“, subofiţerul îşi aminteşte cu o precizie de chirurg când şi-a început cariera în atletism. „Prima întrecere am avut-o în armată. Eram grănicer la Giurgiu. Am luat locul I şi am prins gustul victoriei. Mi-a fost greu să-l mai dau uitării veodată“, povesteşte şeful de post. Nici după ce şi-a încheiat serviciul militar obligatoriu agentul şef principal nu s-a rupt de pasiunea sa.

Hoţii nu au nicio şansă să scape cu fuga
Până în momentul de faţă, Gică Caleap a adunat zeci de medalii şi diplome, toate rodul unei munci intense şi al unei pasiuni care nu-l lasă deloc să lâncezească. „La 49 de ani, eu zic că e bine“, glumeşte poliţistul. Când e să spună cât efort necesită aceste rezultate, zâmbetul dispare de pe buzele poliţistului.


„Se spune că dacă într-o săptămână alergi doar 20-30 de kilometri este ca şi cum nu te-ai antrena deloc. Media este între 40 şi 100 de kilometri, dar pentru o bună condiţie fizică săptămânal este necesar să alergi peste 100“, explică poliţistul-atlet. Programul de antrenament presupune câte trei şedinţe săptămânal, pe stadionul din Bacău.

În plus, Gică Buhoci aleargă câteva ore bune, de câte ori munca la postul de poliţie îi dă voie, prin pădurea de la marginea comunei. De altfel, condiţia fizică ireproşabilă l-a ajutat nu o singură dată în timpul slujbei. S-au găsit destui hoţi care să încerce să-şi scape pielea cu fuga. Numai că nici nu apucau să o ia bine la sănătoasa că erau ajunşi din urmă şi încătuşaţi de „speedy“-poliţist. După zeci de ani în care şi-a testat limitele doar la competiţiile interne, agentul-şef principal Gică Caleap are o dorinţă arzătoare.

„Visul meu este să particip la o competiţie internaţională, alături de atleţi mondiali, dar de vârstă apropiată cu a mea. Nu am nici cea mai mică reţinere să mă întrec cu ei. Nu ştiu cât de bine pregătiţi sunt, dar ştiu ce pot eu“, spune hotărât poliţistul. Până una-alta, Gică Caleap se pregăteşte pentru Crosul Loteriei Române, care se va desfăşura la sfârşitul lunii octombrie.

Profil

Întrebări şi răspunsuri

Mai aveţi emoţii atunci când participaţi la campionatele Ministerului de Interne?
Am scăpat de mult de ele pentru că am ajuns să-mi cunosc bine adversarii. Apoi mizez şi pe pregătirea mea fizică. 
Până când aveţi de gând să practicaţi de atletismul?
Nu am stabilit o limită de vârstă. Cât am să pot! Cert este că mă simt bine când fac mişcare şi nu am probleme de sănătate.

Ce-i place

Agentului-şef Gică Cealeap îi place, înainte de toate, să fie poliţist. „Iar atunci când ajung acasă stau foarte mult pe internet. Citesc orice legat de sport“, spune subofiţerul.

Ce nu-i place

Şefului de post din Buhoci nu-i plac sedentarii. „Aş vrea să am puterea să-i conving cât de mult pierd în viaţă că nu fac mişcare şi ce mult greşesc că îşi consumă timpul fără rost“, declară poliţistul „speedy“.

Născut. 17 aprilie 1960, comuna Lipova, judeţul Bacău.
Studii. Absolvent al Facultăţii de Drept  Universitatea „Lucian Blaga“, Sibiu.
Familie. Căsătorit,
are trei copii. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite