Cadouri de Crăciun scoase pe tarabă de copiii cu dizabilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două educatoare ale centrului, emoţionate în faţa creaţiilor copiilor
Două educatoare ale centrului, emoţionate în faţa creaţiilor copiilor

Copiii cu probleme fizice sau psihice îngrijiţi la Centrul Rezidenţial „Ghiocelul“ s-au pregă-tit luni la rând ca să le demonstreze băcăuanilor că sunt deosebiţi.

Trăiesc bucurându-se de viaţă aşa cum ştiu ei mai bine. Zâmbesc, desenează, cântă şi dansează şi vor să fie consideraţi de semenii lor persoane normale. Cei 79 de copii cu dizabilităţi ai Centrului Rezidenţial „Ghiocelul“ din municipiul Bacău au vrut să le demonstreze băcăuanilor că îşi pot depăşi condiţia şi le-au împărtăşit o parte din realizările lor. Au muncit aproape jumătate de an ca să confecţioneze diverse obiecte decorative şi le-au expus spre vânzare începând de ieri pe holurile clădirii în care îşi duc existenţa de zi cu zi.


Nu aude, dar dansează imitând colegii


Elena are 22 de ani, nu aude şi nu poate vorbi, însă a învăţat să danseze imitând mişcările colegilor ei. „S-a pregătit pentru a participa la carnavalul organizat cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi. S-a antrenat aproape o lună pentru această zi“, a spus mândru de ea Gicu Antohi, directorul Centrului Rezidenţial „Ghiocelul“. Elena a muncit şi la obiectele expuse la intrarea în centrul rezidenţial şi, alături de ceilalţi copii speră ca munca lor să fie apreciată, iar exponatele să ajungă la cât mai mulţi băcăuani. „Având în vedere că sunt copii cu dizabilităţi, pentru a confecţiona o mască sau o coroniţă din crengi de brad pentru Crăciun ei pot lucra chiar şi o lună de zile. O persoană sănătoasă ar putea face acest lucru în două sau trei zile“, ne-a explicat Maria Gheorghiu, educatoare în cadrul Centrului Rezidenţial „Ghiocelul“. Educatoarea speră ca activitatea copiilor să nu se oprească doar la această expoziţie.


Banii care vor fi obţinuţi din vânzarea exponatelor vor fi folosiţi pentru achiziţionarea de materiale necesare confecţionării altor obiecte. „Copiii sunt bucuroşi şi se implică mult în aceste activităţi. Îi face să se simtă utili şi le stimulează creativitatea“, a mai spus Gicu Antohi.

Au vândut de 50 de lei în trei ore de expoziţie


Speranţele copiilor, dar şi ale celor care-i supraveghează în activităţile lor sunt însă mari. Numai în primele trei ore de la deschiderea expoziţiei au reuşit să vândă măşti, coroniţe de brad sau nuci de cocos sculptate în valoare de aproape 50 de lei. „Sunt lucrate foarte frumos. Am cumpărat o coroniţă pe care o voi folosi pentru decorarea locuinţei în zilele Crăciunului. Cred că orice băcăuan care va călca pragul acestei expoziţii va cumpăra măcar una dintre lucrările copiilor“, a spus încântată Mihaela Moţioiu, de profesie inginer.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite