Bacău: CET Bacău are cărbune doar până în luna ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stocul de combustibil existent în depozite acoperă doar trei sferturi din necesar

Datoriile CET Bacău către furnizori şi transportatori se ridică la aproape 31 de milioane de lei, în timp ce populaţia are de plătit către societate peste 17,4 milioane de lei.

Apartamentele băcăuanilor racordaţi la sistemul centralizat vor fi calde doar până în luna ianuarie. Până atunci ajunge stocul de cărbuni existent în depozitele CET Bacău. Societatea de termoficare are în prezent 180.000 de tone.
„Necesarul pentru iarna 2009-2010 este de aproximativ 250.000 de tone, iar contractele de achiziţie şi transport sunt deja încheiate. Ritmicitatea asigurării livrării acestei cantităţi depinde însă de plăţile pe care noi vom reuşi să le facem către furnizori şi transportatori“, ne-a declarat Elena Cârnu, purtătorul de cuvânt al CET Bacău.

Pentru a obţine banii necesari achiziţionării întregii cantităţi de combustibil, societatea are o singură soluţie. „Trebuie să recuperăm creanţele de la populaţie şi agenţi economici. Dacă nu reuşim acest lucru, atunci nu vom putea plăti furnizorii. Combustibilul solid aflat acum în stoc ajunge doar până în luna ianuarie 2010“, ne-a mai spus Elena Cârnu. CET are de recuperat de la populaţie peste 17,4 milioane de lei, iar de la agenţii economici aproape 346.000 de lei.

Pe de altă parte, datoria acumulată de furnizorul de agent termic băcăuan se ridică la aproximativ 31 de milioane de lei, din care peste 14 milioane către firma care asigură transportul cărbunelui, peste 12 milioane către E.ON Gaz şi aproape 4,7 milioane către furnizorii de cărbune.

Rău-platnicii, păsuiţi

Până acum însă, CET nu a oprit căldura către rău-platnici. Acest lucru le dă speranţe băcăuanilor care mai sunt încă racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. Majoritatea se bazează pe faptul că până-n luna ianuarie se vor găsi totuşi banii necesari achiziţionării diferenţei de combustibil necesar până la sfârşitul iernii.

„Cei care au datorii foarte mari ar trebui somaţi să achite. Dacă nu pot, atunci să-şi vândă locuinţa. Nu este corect să îngheţăm toţi de frig din cauza unor rău-platnici“, ne-a spus Ionuţ Gurămultă, un băcăuan care are de plătit la întreţinere o datorie de aproape 600 de lei. Conform ultimei statistici făcute de reprezentanţii CET Bacău, la începutul lunii noiembrie mai erau racordate la sistemul centralizat de încălzire aproximativ 21.656 de apartamente din cele 57.600 existente.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite