Bacău: Buticurile de la ţară înfloresc în criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Buticurile de la ţară înfloresc în criză
Bacău: Buticurile de la ţară înfloresc în criză

Administratorii magazinelor comunale sunt avantajaţi de faptul că nu plătesc chirie pe spaţii şi că-şi vând marfa singuri.

Magazinele mixte din mediul rural nu au fost lovite de criza economică. În ciuda faptului că în oraşe declinul economic a închis zeci de buticuri de cartier, afaceriştii care au preferat să investească într-un magazin la ţară au privit criza cu seninătate.

Ştefan Gheorghiu a lucrat patru ani în armată, însă, în urmă cu doi ani, şi-a deschis un mic butic. A ales ca locaţie comuna Săuceşti, situată la zece kilometri de municipiul Bacău. Nu l-a speriat faptul că în sat erau deja opt magazine mixte. S-a înarmat cu răbdare şi a crezut în planul său. Bărbatul spune că afacerea îi merge ca pe roate şi nu duce lipsă de clienţi.

Cumpără azi, plătesc la salariu


Mai mult chiar, în ultimul an, administratorul a cunoscut o creştere a cifrei de afaceri cu aproape 20%.
„Am produse cu preţuri mai mici decât la magazinele din oraş. Marfa o cumpăr de la hipermarketurile din Bacău. Cel mai bine se vând pâinea, ţigările şi detergenţii“, ne-a declarat Ştefan Gheorghiu. Omul recunoaşte însă că, faţă de colegii săi din oraş, el profită de anumite avantaje. „Nu plătesc chirie pentru că mi-am construit magazinul pe terenul părinţilor mei. Am un număr de clienţi care vin constant şi zilnic ţin deschis buticul peste 12 ore. Fac vânzare de aproximativ 2.000 de lei pe zi“, ne-a mai spus Gheorghiu. Locuitorii comunei recunosc că, fiind aproape de oraş, merg săptămânal la Bacău, dar nu-şi cumpără decât lucruri pe care nu le găsesc în localitatea lor.

„Prefer magazinele din comună pentru că au aceleaşi preţuri ca cele din oraş. Găsesc aproape tot ce am nevoie“, ne-a declarat Elena Stegaru, o femeie din comuna Săuceşti. Faptul că magazinele din sat le oferă localnicilor cam tot ce au nevoie nu este singurul avantaj. Aceştia au parte, uneori, de un tratament pe care în oraş nu l-ar primi. „Eu merg aici în sat la un magazinaş, unde mai pot cumpăra şi pe datorie. Nu-mi face această favoare tot timpul, dar când sunt în pană de bani mă mai păsuieşte şi mă trece la caiet. Plătesc când iau salariul“, ne-a spus Ioan Tomozei, un alt localnic.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite