Brazii naturali din import i-au bătut pe cei autohtoni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un brad de înălţime medie, adus din străinătate, costă 100 de lei, cu 30 de lei mai mult decât unul românesc.

Odată cu apropierea Crăciunului creşte şi numărul celor care-şi cumpără brazi. Dacă sectorul comercianţilor de brăduţi era pustiu în urmă cu o săptămână, acum clienţii se înghesuie, în căutarea unor brazi ieftini şi frumoşi.

Când vine vorba de alegerea bradului, băcăuanii se împart în două categorii: unii sunt atraşi de brazii de import, foarte frumoşi, dar şi scumpi, de peste 100 de lei bucata, iar ceilalţi vânează brazii mai ieftini. Însă cei mai mulţi fac parte din prima tabără. „Dau un ban în plus, dar se vede diferenţa. Dacă tot costă 120-150 de lei, măcar să merite banii ăştia“, crede Ioan Croitoru.

Negocierea, cuvântul de ordine
Un brad de import, de aproximativ 180 de centimetri, costă cel puţin 100 de lei, iar unul asemănător, dar românesc este cu 30 de lei mai ieftin. „Avem brazi aduşi din Ungaria şi Olanda, eu zic că preţul nu e mare, mai ales că sunt de calitate şi nici nu le cad acele. Sunt şi pentru toate buzunarele, dar nu putem da un brad de doi metri şi jumătate, bogat, cu 10-20 de lei. Riscăm să ieşim în pierdere dacă lăsăm preţul prea jos“, spune Ion Groza, comerciant. Cei mai mulţi dintre băcăuani caută comercianţi dispuşi să negocieze, deoarece preţurile li se par piperate. 

„Mie nu-mi plac brazii artificiali, iar cei naturali pe care i-am văzut pe la supermarketuri nu m-au mulţumit. Tot în piaţă găseşti brad frumos. Acum costă 150 de lei unul din import, dar sper să mai scadă preţul“, declară Costică Olaru, un băcăuan care a pus ochii pe un pom adus din străinătate. Negocierea este, de altfel, cuvântul de ordine, pentru toţi cei care ajung la sectorul de brazi din Piaţa Centrală.

„80-90 de lei pentru un brad, oricât ar fi de frumos, mi se pare prea mult. Azi nu cumpăr, o să aştept până mâine, că poate mai scad preţurile. Dacă nu lasă deloc la preţ, comercianţii o să rămână cu brazii nevânduţi, că aşa a fost şi anul trecut“, consideră Dumitru Amariei.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite