Borduri europene făcute praf la Buhuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma care a executat lucrările este constructorul de suflet al primarului din Buhuşi şi partenerul său de afaceri. Împreună ridică un complex hotelier.

O investiţie de 2.000.000 de euro în modernizarea infrastructurii rutiere şi de canalizare a oraşului Buhuşi s-a transformat într-o lucrare de peticeală pe bani europeni. Investiţia, începută în vara lui 2009, a constat în schimbarea reţelei de apă pluvială pe patru străzi din oraş, refacerea carosabilului, a trotuarelor, înnoirea indicatoarelor rutiere şi înlocuirea bordurilor pe o lungime de 2,2 kilometri. Inaugurată cu mare fast în toamna lui 2010, lucrarea s-a dovedit a fi, imediat după darea în folosinţă, un eşec răsunător. Cei 2,2 kilometri de borduri au intrat într-un neaşteptat proces de măcinare care au condus în final la o premieră nedorită pentru Buhuşi.

„Bordurile au început să crape anul trecut, în octombrie. În primăvară am făcut mai multe adrese către firma care a executat lucrarea pentru a remedia situaţia. Au ales varianta să le tencuiască“, a declarat Vasile Zaharia, viceprimarul oraşului Buhuşi. Opţiunea de tencuire în loc de înlocuire a fost luată după lungi dezbateri şi şedinţe cu consorţiul format din firmele Romconstructor şi Coreti–Serv, cel care şi-a adjudecat lucrarea în 2009.

„La terminarea lucrărilor nu era nicio problemă. Fisurile au apărut ulterior. Firma a promis că va remedia situaţia. Ne-am gândit că s-ar crea un disconfort prea mare în oraş dacă s-ar înlocui iarăşi toate bordurile. S-a mers pe varianta tencuirii lor pe banii constructorului“, a explicat Zaharia.

„Lucrarea e în garanţie“
Administraţia din Buhuşi spune că situaţia va dura până în 2013 când, conform contractului de execuţie, urmează să se facă recepţia finală. „Dacă atunci se va constata că există în continuare borduri fisurate îi vom obliga să le înlocuiască. Este de datoria lor mai ales că lucrarea este în garanţie“, a mai spus viceprimarul.

Primar şi firmă de borduri, administratori de hotel

Investiţia de 2.000.000 de euro nu este prima lucrare câştigată de firma Coreti–Serv în oraşul Buhuşi. Aceasta face afaceri cu Primăria oraşului încă din 2005, când a semnat un contract de întreţinere curentă pe timp de iarnă a drumurilor din oraş. Aceeaşi firmă a încheiat în 2006 un alt contract de reparaţii şi asfaltare a străzilor din oraş, de 220.000 de lei. Lovitura de graţie a venit tot în 2006 când, la mijlocul lunii iunie, Primăria a eliberat o autorizaţie de construcţie pentru realizarea „Complexului Turistic– Agrotur Runc“.

Primarul, 75% din acţiuni
Beneficiarii complexului nu sunt altcineva decât firmele Coreti–Serv şi Eficient. La aceasta din urmă asociat, cu o cotă parte de 75%, e chiar Ionel Turcea, primarul din Buhuşi. Complexul este format din hotel, un restaurant şi mai multe zone de distracţie şi agrement. Chiar dacă autorizaţia de construcţie a fost eliberată pe numele celor două firme, Turcea neagă că investiţia ar fi realizată împreună cu firma Coreti.

„S-a eliberat autorizaţia pe numele celor două societăţi pentru că acest complex este un tot unitar. Cu toate acestea, firma Eficient deţine doar restaurantul şi zonele de agrement, iar Coreti–Serv are în proprietate hotelul. Fiecare firmă a construit separat. Eu am terminat deja restaurantul. Ei mai au încă de muncă la hotel“, a spus Ionel Turcea.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite