Bacău: Bolnavii închipuiţi pun pe drumuri ambulanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Bolnavii închipuiţi pun pe drumuri ambulanţa
Bacău: Bolnavii închipuiţi pun pe drumuri ambulanţa

O treime din cazurile preluate de maşinile Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bacău nu reprezintă urgenţe reale.

Oficialii Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) se plâng că sunt solicitaţi tot mai des de pacienţi cu afecţiuni minore, care ar putea fi tratate chiar de către medicii de familie. Potrivit celor de la SJU Bacău, cel puţin o treime din cazurile preluate într-o tură sunt persoane care nu au nevoie de intervenţii de urgenţă. Din acest motiv, maşinile sunt aglomerate şi suprasolicitate. În plus, există riscul ca urgenţele reale să fie preluate cu întârziere dacă apar într-un moment în care maşinile sunt puse pe drum inutil.

Pacienţii nu sunt informaţi

Medicii de la Ambulanţă sunt nevoiţi să răspundă, însă, tuturor apelurilor pentru că de multe ori cei care solicită ajutorul serviciului se dovedesc a fi grav bolnavi. Printre problemele nu tocmai imediate care îi determină pe pacienţi să sune la 112 se numără crizele de lumbago, colicile biliare sau renale şi chiar stările febrile.

„Apelanţii nu au o educaţie sanitară suficientă. Nu trec prin filtrul normal, al medicinei de familie şi aşteaptă zile sau poate chiar săptămâni din momentul în care se declanşează o problemă de sănătate până să o semnaleze“, a declarat doctorul Adrian Colibaba, director medical al SJA Bacău.

„Glumeţii“ sunt sancţionaţi aspru

În afara pacienţilor fără probleme grave de sănătate, numărul unic de urgenţă 112 este apelat de multe ori de „glumeţii“ aflaţi în căutarea unui nou mod de distracţie.Majoritatea apelurilor sunt filtrate însă de angajaţii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), iar autorii farselor sunt drastic sancţionaţi.

„În cazul celor care apelează 112 fără motiv, indiferent că solicită Salvarea, Poliţia sau Pompierii, se aplică o sancţiune contravenţională, conform prevederilor Legii 61, cu o valoare cuprinsă între 100 şi 300 de lei“, a precizat comisarul Valerica Manole, ofiţer în cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite