Bacău: Bijutierii băcăuani au fost prinşi cu ocaua mică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Bijutierii băcăuani au fost prinşi cu ocaua mică
Bacău: Bijutierii băcăuani au fost prinşi cu ocaua mică

Comisarii de la Protecţia Consumatorului au descoperit că 17 societăţi care comercializau bijuterii din metale preţioase foloseau cântare neverificate metrologic.

Magazinele cu bijuterii şi casele de amanet din judeţul Bacău îşi ţepuiesc clienţii. Controalele efectuate de angajaţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Bacău la 18 astfel de magazine au scos în evidenţă faptul că 17 dintre ele nu respectau legislaţia privind comercializarea de bijuterii şi metale preţioase. Reprezentanţii CJPC Bacău au verificat la sfârşitul lunii trecute aproximativ 45 de kilograme de bijuterii în valoare de peste 1,3 milioane de lei, dar şi modul în care comercianţii îşi desfăşoară activitatea.


Precizia balanţelor, pusă la îndoială


Controalele au scos la iveală o serie de nereguli care pun sub semnul întrebării calitatea serviciilor oferite de comercianţii de bijuterii. Lipsa registrelor privind evidenţa metalelor preţioase sau dublarea marcajelor pe bijuteriile din aur sunt doar o parte dintre neregulile constatate de reprezentanţii CJPC. „Am aplicat 17 amenzi în valoare de 29.000 de lei. În cazul a doi agenţi economici s-a decis suspendarea autorizaţiei de funcţionare“, ne-a declarat Alin Năstase, director coordonator al CJPC Bacău. Cea mai gravă abatere depistată însă de comisarii CJPC se referă la lipsa buletinului de verificare metrologică a balanţelor folosite pentru stabilirea gramajelor la obiectele din aur sau argint.

„Din cei 18 agenţi economici verificaţi, doar unul singur a reuşit să facă dovada că balanţa folosită are verificare metrologică“, ne-a mai declarat Alin Năstase. Din nefericire, legislaţia interzice ca numele agenţilor economici prinşi pe picior greşit de către comisarii CJPC să fie făcute publice. Băcăuanii nu mai pot spera decât într-o singură consolare.
„Dacă-mi cumpăr o bijuterie şi constat ulterior că nu are gramajul precizat de către comerciant, mă duc direct la poliţie. Eu am pretenţia ca balanţele lor să fie precise, aşa cum şi ei au pretenţia să le plătesc marfa“, ne-a declarat Sebastian Pitorac, un băcăuan care se uita insistent la un lănţişor de aur în incinta unui magazin de bijuterii din centrul oraşului.

Capcanele pot fi evitate


Singura modalitate prin care băcăuanii se pot feri de capcanele  comercianţilor de bijuterii preţioase este verificarea cu atenţie a certificatelor de calitate şi a gramajelor. „Dacă cineva are îndoieli vizavi de produsul pe care-l va cumpăra, fie renunţă fie îl cântăreşte în mai multe locuri“, a precizat Alin Năstase, director coordonator al CJPC Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite