Bacău: Biblioteca Judeţeană s-a aliat cu internetul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea instituţiei încearcă să aducă cititori în sala de lectură

Pe lângă vârstnici, în bibliotecile din Bacău mai pot fi văzuţi doar elevii şi studenţii care se documenteză pentru diverse proiecte.

Lecturarea unei cărţi pe suport de hârtie nu mai este la modă printre băcăuani. Dacă în urmă cu zece ani Biblioteca Judeţeană „Costache Sturdza” din Bacău se putea lăuda cu un număr de peste 5.000 de cititori activi, acum numărul acestora nu depăşeşte 2.800. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt elevi şi studenţi care fac lectură pentru documentare şi cercetare, iar pe locul doi sunt persoanele mai în vârstă obişnuite cu deprinderea de a citi cărţile pe suport de hârtie.

Cel care a contribuit se pare la scăderea drastică a numărului de cititori şi orientarea lor spre alte metode de informare este internetul. „În bibliotecile din ţară s-a produs, în ultimii ani, un fenomen de non-lectură. Bacăul se încadrează şi el pe aceeaşi linie. Internetul este o concurenţă pentru bibliotecă, dar este şi o alternativă de care trebuie să ţinem seama şi pe care trebuie să învăţăm să o atragem de partea noastră”, ne-a spus Ioan Enache, bibliotecar metodist la Biblioteca Judeţeană Bacău. 

Cum va arăta biblioteca viitorului

Pentru a-i atrage pe cititori de partea lor, bibliotecarii băcăuani şi-au luat ca aliat chiar „duşmanul”, internetul. Aceştia au montat zece calculatoare în incinta instituţiei conectate în permanenţă la internet şi două calculatoare care le oferă cititorilor informaţii referitoare la fondul de carte existent în biblioteca băcăuană. „Este un început şi ne-am dori ca în următorii ani să reuşim să facem o arhivă digitală cu toate cărţile din bibliotecă pentru a putea fi citite direct de pe calculator. Doar aşa cred că am putea să îi determinăm pe cititori să se întoarcă către bibliotecă”, ne-a mai spus Enache.
Tinerii băcăuani sunt însă de altă părere. Ei cred că bibliotecile actuale sunt depăşite de cerinţele pieţii şi prost organizate pentru a face faţă nevoilor actuale ale cititorilor. „Timpul este foarte limitat, iar o informaţie o putem lua foarte uşor de pe internet. Câştigăm timp, bani şi este mult mai comod”, ne-a spus Cornel Arvinte, un student băcăuan.

Cum se ajunge la bibliotecă

Cei care vor să îşi facă un permis de intrare la Biblioteca Judeţeană Bacău trebuie să plătească 10 lei pentru un an. Valabilitatea permisului este de cinci ani şi trebuie vizat anual. Elevii, studenţii, pensionarii şi persoanele cu handicap beneficiază de o reducere de 50%.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite