Bacău: Cărţi de împrumut pentru nevăzători, la Bibliotecă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Standul cu cărţile speciale se află în cadrul Secţiei de Artă a Bibliotecii Judeţene „Costache Sturdza“ din Bacău.

Băcăuanii cu deficienţe de vedere au acum şansa să lectureze singuri. Este vorba despre cărţile audio „Daisy“, disponibile pentru împrumut din această lună la Biblioteca Judeţeană „Costache Sturdza“.

Standul cu cărţi speciale a fost inaugurat cu sprijinul Fundaţiei „Cartea Călătoare“ din Focşani, în cadrul proiectului naţional „Acces nediscriminativ la educaţie şi cultură pentru persoanele cu deficienţe de vedere“. Programul este finanţat de Guvernele Islandei, Norvegiei, şi al Principatului Liechtenstein.

„Singura lumină pe care o poţi da unui orb este lumina cunoaşterii“. Acesta este motto-ul proiectului pe care biblioteca îl găzduieşte. „Ne străduim permanent să ne extindem serviciile şi resursele pe care să le punem la dispoziţia utilizatorilor“, a precizat Gabriela Muraru, directorul Bibliotecii din Bacău. 

Stilul de lectură, revoluţionat
În prezent, biblioteca are 30 de cărţi „Daisy“, urmând ca de la 1 iunie 2010 să achiziţioneze alte 60 de volume. Ele pot fi împrumutate împreună cu dispozitive speciale prin intermediul cărora se poate naviga în interiorul cărţilor.

„Aceste volume, de tip audiobook, se împrumută cu un aparat care permite o lectură cât mai flexibilă. Ele sunt asemănătoare cu un MP3 sau CD player, dar permit operaţiuni precum saltul de la un capitol la altul, revenirea la un paragraf sau citire cu viteză variabilă“, a explicat Ana Chiscop, bibliotecară la Secţia de Artă.

Tot ea a mai explicat că utilizatorii primesc la solicitarea cărţilor şi instrucţiuni de folosire a „cititoarelor“. „Iniţiativa bibliotecii a fost întâmpinată cu bucurie de beneficiarii centrului nostru, care s-au arătat interesaţi mai ales de cărţile Harry Potter. Obişnuiam să le citim noi diferite volume, acum îşi pot alege singuri“, a declarat Maria Drăguleasa, asistent social la un centru de recuperare neuropsihiatrică din oraş.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite