Beneficiile îi învrăjbesc pe revoluţionarii băcăuani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iordache Ciupercă spune că, spre deosebire de alţii, şi-a câştigat drepturile în instanţă.
Iordache Ciupercă spune că, spre deosebire de alţii, şi-a câştigat drepturile în instanţă.

Iordache Ciupercă spune că, spre deosebire de alţii, şi-a câştigat drepturile în instanţă.

Mai mulţi revoluţionari din Bacău au negat, zilele acestea, calitatea de revoluţionar a lui Iordache Ciupercă, pe motiv că numele lui nu ar fi menţionat în câteva monitoare oficiale din anii 90. În replică, Ciupercă a trimis mai multe documente, care atestă participarea la evenimentele din 1989, în Bacău.

Alături de copii ale actelor emise de Frontul Salvării Naţionale, a „Titlului de Luptător remarcat prin fapte deosebite", a unei liste a băcăuanilor prezenţi la manifestaţia din Bacău, din 22 decembrie 1989, Iordache a ataşat şi o soluţie a unui procuror militar, din 2007, în dosarul penal în care au fost judecaţi revoluţionarii.  

„Am actele în regulă. Ruşine să le fie celor care mă contestă. Dacă sunt invidioşi că mi-am obţinut drepturile de revoluţionar, trebuie să ştie că am făcut asta în instanţă", a spus Iordache Ciupercă, preşedintele Asociaţiei 22 decembrie 1989 „Frăţie şi Dreptate".  O parte din cei care au obţinut certificatul de revoluţionar au primit terenuri de la administraţiile locale dar şi îndemnizaţii lunare, între 2000 şi 3000 de lei, în funcţie de implicarea în evenimente, de eventualele invalidităţi căpătate.

Marius Ciobotaru crede că toţi posesorii de certficat trebuie verificaţi la sânge, iar cei care nu merită acest titlu, să dea banii înapoi. „Fiecare să-şi asume responsabilitatea pentru actele lui. Eu am fost la revoluţie în Bucureşti. Nu ştiu cine a fost în Bacău", a spus Marius Ciobotaru, preşedintele Asociaţiei Revoluţionarilor Anticomunişti din decembrie 1989".

Istoricul Eugen Şendrea consideră că este discutabil să vorbeşti de revoluţionari în Bacău, mai ales pentru faptul că mulţi au apărut după 23 decembrie. „Revoluţionari sunt cei care şi-au riscat viaţa sau cei care au murit în 1989. Mulţi dintre cei care au apărut după nu merită acest titlu. Trebuie verificate actele, unele ar putea fi false", a spus Eugen Şendrea. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite