Bătaie pe izvoarele tămăduitoare de la Sărata din Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea Complexului Băile Sărata „Fericitul Ieremia“ a fost cumpărată de Episcopia Romano-Catolică de la Cooperativa Agricolă de Producţie, dar terenurile sunt în litigiu.

Terenurile din jurul Bazei de Spiritualitate şi Tratament „Fericitul Ieremia“ Sărata Băi sunt disputate de autorităţile locale, Episcopia Romano-Catolică, dar şi urmaşii proprietarilor deposedaţi de regimul comunist. „În spatele bazei de tratament este pădurea pe care a avut-o bunicul meu. Ei nu vor să-mi dea această pădure, deoarece acolo sunt izvoarele“, afirmă Mihai Sandu, cel care revendică pădurea.

În replică, reprezentanţii Primăriei Sărata afirmă că pădurea pe care o cere săteanul este a statului şi că există o adresă a Direcţiei Silvice Bacău care confirmă acest lucru. Dealul împădurit din care izvorăşte apa tămăduitoare are aproximativ 18 hectare. Din acestea, 10 hectare au fost revendicate de 11 proprietari, iar Comisia Judeţeană de Fond Funciar le-a recunoscut dreptul de proprietate. O parte au fost puşi în posesie.

Refuză alt amplasament
Mihai Sandu a obţinut titlu pe 3.600 de metri pătraţi de teren, dar revendică şi 1,7 hectare de pădure pentru care se judecă cu Primăria. „Mihai Sandu vrea pădurea unde sunt izvoarele şi nu vrea să accepte alt amplasament. A câştigat, dar noi am făcut recurs“, a declarat Relia Amelia Bîrgu, secretarul comunei.

Angajaţii din Primărie au făcut plângere penală împotriva martorilor care s-au situat de partea proprietarului. „Sunt interese mari la mijloc. Cei de la Primărie vor să pună mâna pe aceste izvoare“, a mai spus Sandu. Episcopia Romano-Catolică a cumpărat după Revoluţie vechile clădiri ale CAP-ului, care astăzi formează complexul de relaxare şi tratament Sărata. Ulterior, catolicii au revendicat terenurile pe care le-a avut înainte de război preotul Petru Pal. În momentul de faţă, atât Primăria Sărata, cât şi Mihai Sandu se află în proces cu Episcopia. „Din lipsă de interes, procesul a fost pierdut. Acum s-a făcut revizuire. Episcopia a cumpărat 1.200 de metri, dar şi-a luat mai mult de un hectar“, a spus afirmă Gabriel Cruceru, consilier de specialitate în cadrul Primăriei.

Într-un alt proces, Mihai Sandu se judecă cu Episcopia Catolică, pentru terenul de lângă clădirea principală de la Sărata Băi. „Bunicul meu a avut terenul unde e complexul. Mai era o fâşie care a aparţinut preotului Petru Pal. Deşi eu am spus în instanţă că nu am pretenţii pe actuala bază, ei au contestat şi titlul meu pe cei 3.600 de metri pătraţi din spatele complexului“, a mai spus bărbatul. Reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice nu au putut fi contactaţi pentru a-şi spune punctul de vedere. Izvoarele de la Sărata trebuiau să facă obiectul unui studiu de fezabilitate, cerut de Agenţia Naţională a Resurselor Minerale, dar Primăria nu a avut bani. Apele de la Sărata pot trata afecţiuni ale inimii, ale sistemului nervos, boli ginecologice, dar şi ale căilor respiratorii.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite