Bacau: Bătaie pe cursurile de recalificare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacau: Bătaie pe cursurile de recalificare
Bacau: Bătaie pe cursurile de recalificare

În ultimele şase luni, numai 1% din cei care au fost forţaţi să-şi aleagă o altă meserie au găsit un loc de muncă.

Sute de băcăuani încearcă să înveţe o nouă meserie în speranţa găsirii unui loc de muncă. Rămaşi fără joburi din cauza disponibilizărilor şi fără speranţa găsirii altora noi, tot mai mulţi şomeri şi-au orientat atenţia spre cursurile de recalificare organizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bacău. Reprezentanţii instituţiei spun că numărul băcăuanilor care urmează cursuri de formare profesională s-a triplat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Anul trecut aveam în medie 70 de cursanţi lunar, iar acum media este de 185. Situaţia este generată de creşterea substanţială a numărului de disponibilizaţi. La începutul anului erau aproximativ 15.000 de şomeri în întreg judeţul, iar acum sunt peste 20.000“, a declarat Daniela Bălan, purtător de cuvânt al AJOFM. Pentru a face faţă numărului ridicat de cereri, instituţia a decis să mărească numărul cursurilor, de la 36, câte erau anul trecut, la 50 în prezent.

Mulţi la curs, puţini angajaţi


Chiar dacă numărul persoanelor care urmează un curs de recalificare este în creştere, speranţa acestora de a-şi găsi un loc de muncă este redusă. „Am lucrat ca electrician în construcţii, dar am rămas şomer. Nu am găsit de muncă şi m-am gândit să-mi schimb meseria. Am absolvit deja la AJOFM un curs de ospătar. Credeam că mă va ajuta pentru că vara se caută barmani, dar n-am avut succes“, ne-a spus dezamăgit Ionuţ Stamatian, un băcăuan care are deja experienţa schimbării meseriei.


Situaţia este recunoscută şi de reprezentanţii AJOFM. „În primele şase luni ale anului au beneficiat de cursurile noastre peste 1.100 de persoane. Din păcate, numai 12 dintre aceştia au reuşit să-şi găsească de muncă până la această dată“, a mai spus Daniela Bălan.

Cele mai solicitate cursuri

În prezent, AJOFM Bacău este autorizată să desfăşoare cursuri de calificare şi recalificare în 18 meserii. Cele mai solicitate s-au dovedit a fi cursurile de perfecţionare pentru operatori pe calculator, cosmeticieni, tâmplari, ospătari, contabili şi inspectori de resurse umane. Cursurile sunt gratuite pentru toţi şomerii.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite