Băsescu şi Isărescu au refuzat aurul băcăuanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Muscalu (al doilea din stânga) şi Florin Suciu (în costum popular) la sediul BNR
Sebastian Muscalu (al doilea din stânga) şi Florin Suciu (în costum popular) la sediul BNR

Florin Suciu şi Sebastian Muscalu, tinerii care au vrut să tragă un semnal de alarmă cu privire la exploatarea de la Roşia Montană, s-au întors acasă după „Marşul Aurului“ cu tot cu cei doi cercei.

Preşedintele Traian Băsescu şi Banca Naţională a României (BNR) nu au vrut să primească cei doi cercei de aur pe care Florin Suciu şi Sebastian Muscalu intenţionau să îi doneze statului român, la sfârşitul celor nouă zile de mers pe jos între Bacău şi Bucureşti.

„BNR nu are relaţii cu persoane fizice“
Plecaţi pe 19 septembrie din Bacău, într-un protest inedit împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană intitulat „Marşul Aurului“, cei doi tineri s-au lovit pentru început, pe data de 27 septembrie, de refuzul preşedinţiei.

„Seara, la ora 18.00, nu ne-a primit nimeni. Ni s-a spus că preşedintele ţării şi-a terminat programul. Am mers a doua zi, la ora 12.00. Ne-a primit un consilier care ne-a spus că nu poate lua cei doi cercei de aur pe motiv că lipsesc pârghiile birocratice care să-i dea voie să facă un asemenea gest“, a declarat dezamăgit Florin Suciu, unul dintre cei doi protestatari. Cei doi băcăuani şi-au încercat norocul şi la BNR. „Au spus că ei nu au relaţii cu persoanele fizice şi că nu pot primi donaţia noastră în aur. Practic, am tras concluzia că ţara nu are nevoie de aur. Statul român vrea cu orice preţ să înceapă exploatarea de la Roşia Montană chiar dacă românii se oferă să doneze aur pentru a se renunţa la acest proiect“, a spus Sebastian Muscalu, cel de-al doilea băcăuan care a  iniţiat „Marşul Aurului“.

Cei doi cercei nu au fost singurele obiecte din aur pe care protestatarii au vrut să le doneze statului român. Băcăuanii au strâns alte zeci de podoabe de la aproape 400 de bucureşteni care s-au alăturat marşului lor. Chiar dacă statul român nu a vrut aurul cetăţenilor, atât Suciu, cât şi Muscalu sunt convinşi că protestul lor a avut un succes chiar mai mare decât şi-au imaginat la început. „Am demonstrat care este adevărul. România nu are nevoie de aur. Totul este o minciună. Este absurd să vrei să donezi ceva statului român despre care chiar el, prin vocea preşedintelui, a spus că are nevoie, iar statul să te refuze“, a spus Suciu.

Un gust amar le-au lăsat celor doi şi o parte din oamenii pe care i-au întâlnit în oraşele pe care le-au străbătut în cele nouă zile de protest. „Toţi cei pe care i-am întâlnit sunt împotriva exploatării de la Roşia Montană. Majoritatea sunt însă supăraţi că aurul nu revine în totalitate statului român, ci unei firme străine. Foarte puţini sunt împotriva exploatării pe bază de cianuri“, a mai spus Florin Suciu.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite