Bacău: Banii de buzunar, arşi pe halucinogene (CAMPANIE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Banii de buzunar, arşi pe halucinogene (CAMPANIE)
Bacău: Banii de buzunar, arşi pe halucinogene (CAMPANIE)

Autorităţile nu au căi de a pune lacătul pe „ceainării“

Mulţi minori renunţă la pachetul de mâncare pentru a cumpăra „ceaiurile de visuri“. Psihologii susţin că substanţele halucinogene pot provoca depresii.  

Tentaţia drogurilor şi a substanţelor halucinogene este mare pentru cei mai mulţi elevi băcăuani. Puţini stau să se gândească la consecinţele consumului de marijuana sau de alte plante care îi aruncă în lumea visurilor. „Mă sperie cât tineret poate să intre la ceainăria care s-a deschis aici, lângă magazinul unde vând eu. Nu ştiu ce se întâmplă acolo, dar când ies au ochii tulburi“, ne-a spus Lucia Ignat, administratorul unui magazin din Bacău.


Droguri legale


Mai toţi minorii dornici de senzaţii tari sunt clienţi fideli ai coffee-shopurilor.„Problema este că tinerii nu ştiu ce consumă. Organismul lor poate reacţiona diferit la substanţele halucinogene, iar de aici şi până la cocaină sau heroină, nu este decât un pas“, a susţinut Radu Năforniţă, specialist la Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bacău. Acesta a mai spus că sunt destui elevi care au trecut de la ceaiurile halucinogene la marijuana sau chiar Ecstasy. Psihologii susţin că tentativele de suicid din rândul adolescenţilor au legătură cu substanţele halucinogene. „Dacă organismul este slăbit sau bolnav, altfel vor reacţiona ceaiurile respective. Substanţele halucinogene nu dau tot timpul o stare de bine, euforică. Dimpotrivă, pot provoca depresii“, a declarat psihologul Iustin Turcu.


Alarmate de numărul tot mai mare de consumatori minori de aşa-zisele „ceaiuri de visuri“, autorităţile au făcut o razie prin coffee-shopurile din Bacău. „Prea multe măsuri nu s-au putut lua. Substanţele pe care le comercializează nu se află pe lista substanţelor interzise în ţara noastră. Din punct de vedere legal, nu avem ce le face“, susţine Mirel Miclăuş, directorul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Bacău.

Campanii de informare


În perioada ianuarie-octombrie 2009, reprezentanţii Centrului Regional Antidrog au derulat 16 programe de prevenire. Aceste programe au vizat conştientizarea şi sensibilizarea tinerilor şi a publicului larg cu privire la riscurile asociate consumului de droguri licite şi ilicite.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite