Bălțile insalubre din Bacău, focare de infecţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii trag un semnal de alarmă deoarece oamenii riscă să se aleagă cu infecţii la nivelul pielii.

Băcăuanii nu mai ţin cont de restricţii şi se aruncă în bălţile şi râurile unde scăldatul este interzis. Oamenii îşi riscă viaţa sau sănătatea cu bună ştiinţă şi nimeni nu-i poate amenda. În mediul rural, în miezul zilei, bălţile sunt pline de persoane care vor să se răcorească.

Puţini băcăuani ştiu însă că aceste locuri sunt adevărate capcane şi focare de infecţie. Cel mai recent caz este cel al unui adolescent de 17 ani, din satul Viforeni, comuna Ungureni, care s-a înecat într-un iaz din localitate. Băiatul a mers duminică împreună cu un prieten să se scalde şi, cum nu ştia să înoate, s-a înecat. Trupul neînsufleţit al adolescentului a fost găsit la începutul acestei săptămâni.

Oamenii nu primesc amenzi
Şi în municipiul Bacău, râul Bistriţa ţine deseori loc de piscină sau ştrand pentru băcăuani. „Eu ştiu să înot şi nu-mi este teamă să fac baie aici. Nu avem un bazin amenajat corespunzător şi trebuie să ne răcorim undeva. Nu putem sta la plajă pe uscat“, a spus Marian Potoroacă, aflat la Insula de Agrement. Poliţiştii locali spun că nu pot lua măsuri împotriva celor care ignoră panourile cu „scăldatul  interzis“, iar pompierii intervin abia după ce s-a produs o tragedie.

„În unele cazuri căutările pot dura zile în şir, dar suntem obligaţi să acţionăm până ce persoana este găsită“, a spus Andrei Grecu, ofiţerul de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Bacău. Medicii atrag atenţia că scăldatul în astfel de locuri poate cauza boli grave ale pielii. „Este foarte periculos, mai ales dacă sunt înţepaţi înainte de căpuşe sau albine şi apoi intră în apa contaminată. Pot face urticarie acută, dermatite alergice sau edem angioneurotic, cu risc vital. În toate situaţii trebuie să se prezinte de urgenţă la medicul dermatolog“, a spus doctorul Georgeta Dabija, medicul şef al Secţiei de Dermatologie a Spitalului Judeţean Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite