Bacău: Focar de rabie în comuna Balcani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veterinarii băcăuani au descoperit virusul turbării la o vacă

12 localităţi din judeţul Bacău sunt în carantină, iar târgurile de animale sunt închise.

După ce la sfârşitul lunii aprilie, medicii veterinari au instituit în municipiul Bacău carantina pentru rabie, un nou caz de turbare a pus pe jar autorităţile din comuna Balcani. Analizele de laborator efectuate în cazul unei vaci moarte zilele trecute, în gospodăria unui ţăran din satul Schitul Frumoasa, au confirmat că animalul a fost infectat cu virusul rabic.

„Medicul veterinar din comună ne-a înştiinţat că are sub observaţie o vacă, care este suspectă de turbare. Analizele au confirmat boala, iar în comună s-a instituit carantina pentru 90 de zile”, ne-a declarat Alin Iordănescu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Bacău. Pentru a limita pericolul transmiterii virusului, proprietarii animalului bolnav au fost vaccinaţi antirabic. De luni, toţi localnicii din comună care nu şi-au vaccinat câinii şi pisicile împotriva turbării vor trece pe la cabinetul medicului veterinar din Balcani.

O vulpe turbată, posibila cauză a bolii

Inspectorii veterinari spun că moartea bovinei din comuna Balcani ar putea avea drept cauză muşcătura unei vulpi turbate. „Gospodăriile oamenilor din comună sunt chiar la marginea pădurii, iar posibilitatea ca animalele să fie muşcate de sălbăticiuni este mare”, ne-a mai spus directorul DSV. Primarul comunei Balcani spune că în urmă cu o săptămână, o vulpe turbată a dat târcoale curţilor oamenilor.

„Un om de la noi din comună a prins cu laţul o vulpe la el în curte şi la analize a ieşit că este turbată. Vitele oamenilor trec la păşunat prin pădure, aşa că ar putea fi atacate oricând”, ne-a declarat Vasile Raţă, primarul din Balcani.
În acest moment, inspectorii DSV au declarat focare de rabie în 12 localităţi ale judeţului. Unul dintre ele a izbucnit la sfârşitul lunii aprilie chiar în municipiul Bacău, iar restul au fost înregistrate în localităţi rurale.

Fără circ şi târguri

Carantina instaurată în toate focarele de rabie din judeţ interzice organizarea de târguri sau aglomerarea de animale într-o reprezentaţie de circ. Dacă în cele 11 comune în care este focar de rabie oamenii nu mai au voie să vândă sau să cumpere animale, în Bacău măsurile de prevenire a bolii implică şi interzicerea, până în luna august, a spectacolelor de circ. Carantina a fost declarată în oraş, după ce o pisică fără stăpân a fost depistată cu virusul rabic.   

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite