Bacau: Bacşişurile lăsate de băcăuani, tot mai mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacau: Bacşişurile lăsate de băcăuani, tot mai mici
Bacau: Bacşişurile lăsate de băcăuani, tot mai mici

Cei mai darnici clienţi sunt tinerii, care le lasă chelnerilor aproximativ 10% din valoarea notei de plată.

Fie că merg la restaurant, într-un bar sau la terasă, bacşişul a devenit obligatoriu pentru băcăuani. Dacă
într-un local aceştia obişnuiesc să lase cam 10% din valoarea consumaţiei, la manichiuristă sau frizer bacşişul poate fi mai mare, în funcţie de priceperea celor care mânuiesc foarfecele şi maşina de tuns.

Într-un bar las maximum 3 lei bacşiş, dar manichiuristei îi las şi 5 sau 10 lei dacă sunt mulţumită“, ne-a spus Violeta Lungu, secretară.

Dacă în alte state bacşişul apare pe nota de plată, la noi fiecare consumator decide singur cât vrea să lase în plus la factură, în funcţie de atitudinea chelnerului sau a celui care aduce pizza la domiciliu sau, spre exemplu, a şoferului de taxi.

„Eu las în plus la nota de plată în funcţie de cât de mulţumită sunt de serviciile pe care le-am solicitat. Dacă sunt tratată cu indiferenţă, nu las nimic, deşi mi se pare firesc să recompensez persoanele care mă servesc bine“, ne-a zis Nicoleta Găitan, băcăuancă. Chelnerii folosesc de multe ori un „truc“ menit să le aducă bacşişuri mai mari: trec pe notă o sumă care să nu fie rotundă.

Tinerii sunt cei mai darnici

„Dacă pe factură nu este o sumă fixă, de cele mai multe ori clienţii nu mai aşteaptă restul. Unii din ei dau în plus. Noi avem salarii destul de mici, de aceea bacşişul este binevenit“, ne-a explicat Cristian Pascal, chelner.

Cei care lucrează în această branşă afirmă că cei mai darnici sunt clienţii tineri. „În general, cel mai mare bacşiş îl luăm de la tineri şi de la cei care au venituri mari. Rareori persoanele mai în vârstă ne dau ceva în plus la nota de plată“, a subliniat Andrei Stan, chelner.

Pentru a le fi mai uşor clienţilor, câteva restaurante din oraş au introdus tips box-ul, o cutie specială în care se lasă bacşişul. „Unele persoane care veneau la noi lăsau banii sub ceaşca de cafea sau sub pahar dacă nu venea chelnerul la ei în timp util. De aceea, am pus aceste cutiuţe pe masă“, a spus Robert Mardare, administratorul unui restaurant din Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite