Bacău: Andreea Margaş: Karateka de aur a Bacăului (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Andreea Margaş: Karateka de aur a Bacăului (PORTRET)
Bacău: Andreea Margaş: Karateka de aur a Bacăului (PORTRET)

Luptătoarea de 14 ani i-a dedicat trofeul obţinut la campionatele mondiale din Ungaria marelui sportiv băcăuan Dănuţ Botezatu, care s-a stins anul trecut.   

Este o sfârlează de fată, cu părul buclat şi i-ar sta bine cu o păpuşă în braţe. Dar, cu toate acestea, Andreea Margaş este o luptătoare în adevăratul sens al cuvântului. La 14 ani, adolescenta a reuşit să obţină trofeul la un campionat mondial de karate, iar acest lucru nu este chiar la îndemâna oricui.

Fiecare sportiv adevărat tânjeşte să aibă acasă un asemenea trofeu, însă puţini reuşesc. „În spatele acestui rezultat se află multe ore de muncă şi sacrificiu. Însă, şi atunci când urci pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, senzaţia este unică“, spune serioasă Andreea. Puştoaica şi-a început cariera sportivă la 10 ani. „Tata m-a luat de mână şi m-a dus la karate. Îl cunoştea pe antrenorul Dănuţ Botezatu şi spera să mă prindă şi pe mine acest sport. Mi-a plăcut, chiar de la primul antrenament“, povesteşte karateka.

Face antrenamente în fiecare zi

Şi antrenorii au constatat în scurt timp că Andreea are în sânge acest sport şi că avansează mult mai rapid decât ceilalţi copii din grupă. „N-am să uit niciodată primul meu concurs. S-a întâmplat în 2005. Am intrat la kumite. Atunci nu am reuşit să obţin decât locul III“, îşi aminteşte Andreea.

Fire ambiţioasă, copila şi-a dedicat tot timpul liber sportului care i-a cucerit inima. Muncea pe brânci, se antrena zilnic, cel puţin câte două ore, pentru a fi cea mai bună. „Antrenorii mei, Dănuţ Botezatu şi Ionuţ Căşeru, m-au susţinut şi încurajat permanent. Fără ei nu cred că aş fi reuşit“, este de părere Andreea.

A adunat 15 medalii în 4 ani

Într-adevăr, în 2006, mica luptătoare nu a mai avut niciun adversar. Şi nici în anii care au urmat. Puştoaica a „ras“ toate medaliile de aur la competiţiile la care a participat, spre mândria părinţilor şi a antrenorilor.  „În patru ani, de când practic karate, am obţinut vreo 15 medalii şi 13 diplome. Nu e aşa mult!“, spune modesta campioană. La fel ca alţi colegi de sală şi ca întreaga lume sportivă, a suferit cumplit anul trecut, când s-a stins Dănuţ Botezatu, cel care i-a îndrumat primii paşi şi care a făcut-o cunoscută în lumea competiţională.

Un trofeu pentru antrenorul din ceruri

„S-a rupt ceva în mine când a murit el. Povara este cu atât mai mare cu cât toată lumea îmi spune că sunt urmaşa lui. El avea o mobilitate extraordinară, mobilitate pe care o am şi eu. Sper să fiu demnă de el, să pot să-l reprezint cu cinste oriunde voi merge“, spune hotărâtă sportiva. 

Primul pas l-a făcut deja la Campionatul Mondial de Karate din Ungaria, care s-a desfăşurat la începutul acestei luni. Andreea  a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. „Victoria nu-i a mea. Este a lui sensei Dănuţ Botezatu“, a decis mica luptătoare.  

Născută. 8 octombrie 1994, în Bacău.
Studii. Elevă în clasa a IX-a la Colegiul Economic „Ion Ghica“ din Bacău.
Familie. Are un frate mai mic cu doi ani.

Întrebări şi răspunsuri
Ai un prieten sau ai băgat spaima în băieţi ?
Nu am prieten încă. Băieţii îmi caută prietenia, dar deocamdată eu am alte planuri.  
Şi fratele tău face karate?
Da, dar el nu are rezultate extraordinare. În schimb, mă susţine pe mine.

Ce-i place
Andreea Margaş trăieşte deocamdată doar pentru karate. Recunoaşte că este o perfecţionistă şi că nu acceptă să fie pe locul doi. „Dar asta nu înseamnă că neglijez şcoala. Este adevărat că atunci când merg în competiţii trebuie să mai lipsesc de la ore. Dar mă străduiesc să recuperez lecţiile pierdute“, ne spune luptătoarea.
Ce nu-i place
Nu-i plac persoanele care nu au scop în viaţă. Detestă teribilismul şi nedreptăţile. „Am simţit gustul amar al acestora chiar în prima competiţie, când am fost nedreptăţită de un arbitru“, susţine ea.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite