Bacăul expropriat și transformat în mine de aur și alte metale prețioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Voluntarii au protestat și la Bacău împotriva proiectului Roșia Montana
Voluntarii au protestat și la Bacău împotriva proiectului Roșia Montana

Îmbrăcați în costume de mineri și „înarmați" cu salopete, caschete prevăzute cu lanternă, mănuși și măști de protecție, un grup de voluntari au protestat într-un mod inedit împotriva modificării și completării Legii Minelor.

Primăria Bacău, sediul Arhivelor Naționale, sedii de partide politice, Prefectura, magazine, statuia poetului George Bacovia și a lui Mihail Kogălniceanu, străzi, cazinouri dar și alte instituții publice din oraș au fost expropriate în mod simbolic de un grup de voluntari care luptă împotriva proiectului Roșia Montană.

Aceștia, dotați cu salopete, caschete prevăzute cu lanternă, mănuși și măști de protecție au pus „sechestru" pentru câteva minute pe clădiri în semn de protest împotriva modificării și completării Legii Minelor ce ar permite companiilor miniere private exproprierea forțată a cetățenilor, în scopul derulării unor proiecte miniere.

Sub pretextul că reprezintă o firmă minieră voluntarii au blocat cu o bandă diverse clădiri din oraș și i-au anunțat pe cei care priveau nedumeriți la cea ce se întâmplă că au găsit aur sub pământ și doresc să excaveze pentru a-l scoate la suprafață.

„Practic, dacă legea minelor va fi modificată, firmele de minerit vor putea scoate pe orice om de pe proprietatea lui pe motiv că vor să facă o mină chiar pe locul respectiv. Am vrut să arătăm băcăuanilor ce se poate întâmpla dacă această lege va fi votată", a spus Florn Suciu, unul dintre protestatari.

Lege cu dedicație

Acțiunea este a patra desfășurată în România, Bacăul fiind, după Sibiu, Miercurea Ciuc și Iași, al patrulea oraș unde voluntarii au expropriat în mod simbolic diverse obiective și instituții.

„Prin acest gest s-a dorit atragerea atenției publicului larg asupra faptului că modificarea Legii Minelor este dedicată exclusiv proiectului minier de la Roșia Montană. Astfel ar permite companiei Roșia Montană Gold Corporation să exproprieze forțat acei proprietari de imobile care au refuzat să-și vândă până în prezent casele și terenurile, făcând imposibilă începerea proiectului minier", a spus Hans Hedrich, un alt voluntar participant la acțiune.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite