Bacăul, stăpânit de clanuri de cerşetori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii sunt exploataţi fără milă pentru a cere banii care, ulterior, ajung în buzunarul „patronului“
Copiii sunt exploataţi fără milă pentru a cere banii care, ulterior, ajung în buzunarul „patronului“

Milogii îşi fac „meseria“ în zone bine delimitate de şefii de clan în intersecţii, la biserici sau în parcările magazinelor. Poliţia, Primăria şi celelalte autorităţi locale se mulţu-mesc să organizeze campanii de imagine, fără efect printre milogi. 

Tot mai mulţi cerşetori „lucrează“ zilnic pe străzile Bacăului. În ciuda promisiunilor şefilor Poliţiei că fenomenul va fi sub control în cel mai scurt timp, numărul milogilor este în creştere. Mai mult, potrivit unor surse din lumea interlopă, cerşetorii sunt organizaţi în structuri bine controlate şi dirijate, fapt ce le face tot mai greu de „stârpit“. Astfel, milogii sunt supravegheaţi din umbră de interpuşi, care au grijă ca banii primiţi drept pomană să ajungă la capii reţelelor. Puţini dintre cerşetori folosesc banii ca să-şi cumpere ceva de mâncare, aşa cum sună „textul“ recitat celor mai slabi de înger, care le dau cu uşurinţă bani.

Activitatea milogilor se desfăşoară pe trei „zone“. Prima o reprezintă intersecţiile aglomerate, unde cerşetorii acţionează ca spălători de parbrize. „Odată am refuzat să le dau bani şi mi-au zgâriat maşina. N-ai cum să fugi după ei, pentru că eşti în trafic, la semafor. Ar trebui să le fie ruşine poliţiştilor. Aici, în zona de sud a oraşului, e jale!“, a declarat Marius Tocaci, aflat într-o maşină la intersecţia străzilor Republicii şi Chimiei.

Aduşi cu maşina de şefi

Alte zeci de cerşetori îşi fac meseria în faţa bisericilor. Aici însă locurile sunt greu de obţinut şi sunt rezervate, de regulă, celor cu vechime în branşă.  Biserica „Sf.Neculai“ este unul din locurile preferate de milogi.

Parcările supermarketurilor reprezintă un alt teritoriu important pentru cerşetori, aceştia fiind aduşi de multe ori cu maşina, de „patron“, care-i lasă la o oarecare distanţă de „obiectiv“.

Cei mai mulţi sunt copii, care le cer clienţilor căruciorul cu cei 50 de bani din mecanismul de deblocare.

Cerşetorii, despre cei care le dau bani: „Sunt nişte fraieri!“
Poliţia băcăuană stă bine la capitolul „campanii de prevenire“. Miile de afişe şi pliante cu mesaje împotriva cerşetoriei distribuite în oraş sunt, însă, lipsite de efect. Milogii nu sunt impresionaţi de campaniile de imagine şi continuă să-şi facă treaba nestingheriţi. De vină sunt şi cei care dau bani cerşetorilor. „O femeie pe care am amendat-o pe cerşetorie ne-a spus ce crede despre cei care îi dau bani: «Sunt nişte fraieri !», asta ne-a zis cerşetoarea“, a declarat Florin Podoleanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Primăriei Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite