Bacăul, făcut K.O. în lupta cu poluarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În municipiu s-au încălcat normele de poluare de 20 de ori, chiar dacă directivele europene nu permit decât şapte abateri.

Oraşul Bacău mai are un an la dispoziţie pentru a-şi rezolva problemele legate de gradul de poluare din municipiu şi din zonele limitrofe. Potrivit ultimului raport prezentat de Agenţia de Protecţia Mediului (APM) Bacău, calitatea aerului din oraş se află încă sub standardele impuse de Uniunea Europeană.

CET Bacău, maşinile care circulă pe străzile municipiului, dar şi lipsa de spaţii verzi sunt principalele motive din cauza cărora oraşul pică testul poluării.

Pulberi de suspensie în aer

„O problemă importantă o reprezintă pulberele de suspensie provocate de arderile de cărbuni de la CET sau de maşinile care circulă pe străzi. Măsurătorile făcute anul trecut au arătat faptul că în oraş s-au încălcat de 20 de ori normele de poluare, iar UE nu permite decât maxim şapte abateri anuale“, ne-a declarat Maria Ianoş, purtător de cuvânt la APM Bacău. Cel mai mare poluator din municipiu rămâne în continuare CET-ul.

Aici se arde lignitul drept combustibil pentru producerea de energie termică în perioada de iarnă. Pentru reducerea poluării ar trebui folosit gaz sau biomasă. „Este o soluţie care ar reduce foarte mult poluarea din oraş. S-au făcut investiţii, dar nu sunt suficiente pentru a ne încadra în limitele UE“, ne-a mai spus Ianoş. 

Şansele ca până în luna iunie 2011 Bacăul să scape de principalul poluator din oraş sunt deocamdată minime. „Noi am câştigat în 2008 un proiect în valoare de 75 de milioane de euro, derulat de Comunitatea Europeană pe axa prioritară 3 POS Mediu. Banii vor fi investiţi pentru modernizarea sistemului de furnizare a agentului termic, dar investiţia totală va fi gata abia în 2012“, ne-a declarat Adrian Capăt, director CET Bacău.

Fezabilitate greoaie

Motivele care stau la baza întârzierii demarării investiţiei ţin de finalizarea greoaie a studiului de fezabilitate, care a fost votat de către consilierii locali abia la finele anului trecut. Cu toate acestea, reprezentanţii CET spun că până în 2011 vor fi deja date în folosinţă o parte din noile instalaţii, însă nu vor fi suficiente pentru a se renunţa total la cărbuni.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite