PORTRET Băcăuanul Ronald Gavrilă luptă pentru titlul mondial la box profesionist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ronald Gavrilă
Ronald Gavrilă

Ronald a decis ca anul acesta să plece în SUA pentru a boxa la profesionişti, după ce a dominat scena românească la categoria 75 de kilograme timp de şase ani.

Ronald Gavrilă a început să practice boxul la 16 ani, după ce a încercat mai întâi să joace fotbal. Nu s-a acomodat cu balonul rotund şi a decis să schimbe mingea cu mănuşile de box. Avea deja doi fraţi care practicau acest sport şi s-a dus la sală să vadă cum e atmosfera. Cum nu avea antrenor, de pregătirea lui se ocupau fraţii. Nu a durat însă mult şi a fost remarcat de maestrul emerit al sportului Relu Auraş şi de profesorul Nicolae Cora.


A învăţat de la seniori


Cei doi l-au luat în 2002 la „Perla Box“, unde se antrenau şi sportivii din lotul de seniori al României. După trei luni de antrenamente a ieşit campion naţional la cadeţi, iar un an mai târziu a cucerit medalia de bronz la Campionatele Mondiale de Cadeţi desfăşurate la Bucureşti. „Erau antrenamente dure. Mă băteam în special cu sportivii seniori şi acest lucru a fost un avantaj. Am învăţat multe de la ei“, îşi aminteşte Ronald. În 2004, a fost cooptat în lotul de juniori al României unde a ieşit campion naţional la categoria 75 de kilograme.


„Nu aveam adversar pe măsura mea“


Un an mai târziu, a fost chemat la lotul de seniori, condus pe atunci de Francis Vaştag. Tot în acelaşi an a cucerit prima medalie internaţională la seniori, la Campionatele Europene din Italia, de unde s-a întors acasă cu medalia de bronz. Tot 2005 a fost anul în care a început să domine campionatul naţional.


„În toţi anii cât am boxat la amatori am ieşit campionul României la seniori la categoria 75 de kilograme. Practic, nu aveam un adversar pe măsura mea“, a spus Ronald. După trei participări la Campionatele Mondiale, China 2005, SUA 2007 şi Italia 2009, dar şi la trei Campionate Mondiale, Bulgaria 2006, Anglia 2008 şi Moscova 2010, Ronald a strâns în palmaresul său o medalie de bronz la Mondiale, una de bronz la Europene şi un loc patru tot la Europene.


„Cât am fost la lotul de seniori, am obţinut cele mai bune rezultate la categoria mea din România. Am fost propus chiar şi pentru Olimpiada de anul viitor“, ne-a spus sportivul din Bacău.

Primul pas spre boxul profesionist


 Chiar dacă performanţele îl încadrau în planurile pentru olimpiadă, Ronald a decis la începutul acestui an să părăsească boxul de amatori. A plecat în patria boxului. Nu regretă pasul făcut şi, după aproape jumătate de an pe tărâmul făgăduinţei, şi-a făcut deja planurile de viitor. Nu a boxat încă într-un meci oficial, dar a avut câteva meciuri de antrenament cu mai mulţi sportivi americani. Se antrenează zilnic câteva ore pe zi şi este convins că în patru sau cinci ani va ajunge să boxeze pentru centura de campion mondial la profesionişti.


„Este un drum dificil, însă am încredere în mine. La amatori nu mai avea rost să boxez pentru că în România nu mai puteam creşte în performanţă. Nu mai aveam adversari pe măsură. În America este altceva. Mă lupt, în special, cu boxeri de culoare şi, în timp, experienţa mea va creşte. Peste o lună şi jumătate voi avea primul meci oficial la profesionişti şi sunt convins că-l voi câştiga“, a spus plin de încredere fostul campion naţional al României.

întrebări şi răspunsuri
Cum te-ai acomodat trecerii de la boxul de amatori la cel profesionist?
Diferenţa dintre amatori şi profesionişti este foarte mare. La profesionişti este alt stil, altă mentalitate. Mănuşile sunt mai mici la profesionişti şi nu ai cască de protecţie. Antrenamentele sunt mult mai lungi, iar adversarii mult mai puternici. Sunt însă un sportiv foarte disciplinat şi cred că, într-o zi, voi reuşi să câştig centura de campion mondial.

Care este boxerul tău favorit? 
Arturo Gatti. El este cel care l-a învins pe Leonard Doroftei în 2004 prin KO în repriza a doua în acel meci memorabil în care era pusă în joc centura de campion mondial al categoriei superuşoare, versiunea WBC. Avea o tehnică excepţională. Păcat că a murit.

ce-i place
Chiar dacă este un boxer de talie internaţională, Ronald este convins că se pricepe, poate nu chiar atât de bine ca la box, dar suficient încât să facă senzaţie, şi la tenis de câmp. Este sportul pe care îl practică de fiecare dată când are ocazia. Îi mai plac maşinile sport şi carnea de vită.

ce nu-i place
Nu-i place să ducă o viaţă agitată şi nici să piardă timpul inutil. Nu-i plac oamenii neserioşi, lipsiţi de sinceritate. Nu-i place să gătească chiar dacă a fost pus de multe ori în această postură.

profil
născut. 10 iunie 1986, Bacău.
studii. A absolvit Liceul „N. V. Karpen“.
familie. Căsătorit, nu are copii.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite