Băcăuanii se grăbesc să iasă la pensie anticipată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Speriați să nu mai prindă vreo decizie care să sisteze din nou pensiile anticipate, băcăuanii s-au grăbit să ajungă cât mai curând la ghișeele Casei Județene de Pensii (CJP).

Majoritatea sunt trecuți de 60 de ani și, pentru că nu-i mai angajează nimeni, preferă să primească acest venit anticipat, indiferent cât este de mic.

Este și cazul lui Costache Dobrin (60 ani) din comuna Secuieni. A muncit o viață ca sudor la o firmă de transport public din oraș, iar de câțiva ani stă acasă fără nicio sursă financiară.

"M-au dat afară că sunt prea bătrân. Cine mă mai angajează pe mine acum? Am aflat că se fac din nou pensii anticipate și am venit să depun dosarul. Mi-au spus că abia la mijlocul lunii februarie pot să fiu înregistrat. O să primesc puțini bani, dar e mai bun decât nimic", ne-a spus Costache.

Penalizare mai mare

Cu aceeași problemă se confruntă și Vasile Popa (61 ani). "Eu am fost șofer mulți ani la o firmă privată. S-au făcut restructurări și primii plecați au fost cei mai în vârstă. N-am reușit să-mi mai găsesc de lucru și am venit să mă fac pensionar", spune bărbatul.

În primele două zile lucrătoare din an, la Casa Județeană de Pensii Bacău s-au depus înregistra 55 de cereri, din care 40 numai în prima zi.

"Oamenii au început să vină și să depună deja dosarele. Unii vin doar să se intereseze, pentru că au survenit unele modificări în calcularea pensiei anticipate și penalizarea este ceva mai mare. Dacă sunt salariați și au siguranță pe post preferă să muncească și să amâne momentul pensionării", a explicat Liviu Crețu, directorul CJP Bacău.

De la 1 ianuarie 2011 penalizarea poate ajunge și până la 45% pentru perioada maximă, față de 30% cât a fost până acum.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite