Băcăuanii le dau de lucru cizmarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decât să plătească peste 200 de lei pe o pereche nouă de papuci, unii băcăuani plătesc între 5 şi 15 lei la cizmar sau îşi iau încălţăminte second-hand.

Constanţa Tanţu abia mai face faţă cererilor în atelierul ei de cizmărie. Lucrează în domeniu de 40 de ani şi s-a obişnuit ca în sezonul rece să aibă mai multe comenzi decât în vară. Chiar şi aşa, ea spune că anul acesta numărul solicitărilor este mai mare ca în alţi ani.


Toată lumea vrea ca încălţările să fie gata în aceeaşi zi, pentru că e frig şi au nevoie de ele. Este greu însă să faci faţă volumului de muncă“, ne-a explicat cizmarul. Schimbatul tocurilor, lipirea tălpilor şi cusutul manual al fermoarelor sunt doar câteva dintre comenzile pe care cizmarii trebuie să le onoreze pentru băcăuani.


Oamenii ar vrea ca încălţările să fie gata pe loc, dar nu se poate. Unii papuci nici nu mai pot fi salvaţi pentru că sunt de o calitate foarte proastă, ieftini“, a adăugat Constanţa Tanţu.


Magazinele second-hand, o altă soluţie

Motivul pentru care cizmarii sunt aglomeraţi zilele acestea îl constituie faptul că tot mai puţini băcăuani îşi permit încălţări noi. Preţurile la ghetele de iarnă pentru bărbaţi din magazine pornesc de la 200 de lei, iar femeile trebui să scoată între 350 şi 600 de lei pe o pereche de cizme.

Un salariu de bugetar este prea mic pentru a-ţi cumpăra papuci noi din magazine.La ce să-ţi iei ceva nou, dacă mai poţi repara o încălţare de piele căreia i-a cedat talpa sau tocul?“, se întreabă retoric Oana Diaconu, profesoară la un liceu din oraş. Unii băcăuani, cărora criza le-a redus drastic bugetul, iau în calcul şi încălţările la mâna a doua.

Din acest motiv, zilele acestea, magazinele second-hand sunt pline de clienţi. „Chiar dacă ajung cu pantoful second-hand tot la cizmar, măcar cheltuiesc în jur de 80 de lei şi nicidecum 300 sau 400 de lei, cât ai da pe o pereche de încălţări de firmă“, a declarat Ionela Butnaru, şomeră. Această tendinţă a pieţei a fost speculată din timp de patronii magazinelor cu produse la mâna a doua. Pe lângă hainele aduse din import, ei au suplimentat şi stocurile cu încălţăminte de sezon.


„Preţurile practicate de noi sunt aproape de cinci ori mai mici decât în magazinele cu articole noi. De când a venit frigul, vânzările noastre au crescut simţitor. Săptămânal aducem marfă nouă“, a precizat Cristina Cociorvă, administratorul unui magazin second-hand.

Preţurile practicate de cizmari


Schimbarea tocurilor sau a flecurilor la pantofii de damă costă 5 lei. Pentru înlocuirea tălpii se achită între 15 şi 18 lei, iar schimbarea fermoarului costă 7 sau 8 lei, în funcţie de dimensiunea acestuia. Lipitul tălpii costă 10 lei.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite