Băcăuanii își vor putea face cumpărăturile din piețe volante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administrația locală vrea să introducă această facilitate ca alternativă la marile lanțuri de hipermarketuri. În aceste piețe vor avea acces doar producătorii și procesatorii autohtoni și ele vor funcționa doar sămbăta și duminica.  

Municipalitatea băcăuană vrea ca în maxim 45 de zile să aprobe funcționarea unor piețe volante în principalele zone ale orașului. Nicolae Zaharia, consilier local și unul dintre inițiatorii proiectului, crede că, odată cu punerea în practică a acestui proiect locuitorii municipiului vor avea o alternativă de a cumpăra alimente româneşti la preţuri decente.

Aceste piețe volante reprezintă o soluție de a forța marile magazine să practice un preț cinstit. Băcăuanii vor avea posibilitatea de a cumpăra alimente româneşti la preţuri decente, fără adaosuri comerciale imense", a spus Zaharia.

Documentaţia a fost deja înaintată Consiliului Local Bacău și, conform acesteia, piețele vor fi deschise doar sâmbăta și duminica iar în ele vor avea acces doar producătorii autentici, în baza unor certificate de producător verificate.

Totodată piețele volante vor fi amplasate la limita proprietăţii lanţurilor comerciale din oraş.

În super- şi hipermarketurile din România, produsele alimentare sunt cele mai scumpe din Europa. Marile magazine din  Bacău nu fac excepţie", a mai spus Zaharia.

Proiect extins și în alte zile din săptămână

Chiar dacă proiectul prevede ca aceste piețe să fie deschise doar sămbăta și duminica, Romeo Stavarache, primarul municipiului vrea ca aceste interval de timp să fie extins.

Aceste servicii ar putea să funcționeze și în zilele când sunt târguri săptămânale în oraș, cum ar fi în zilele de miercuri și joi. Vrem să aprobăm cât mai rapid acest proiect", a spus Stavarache.

Chiar dacă proiectul li se pare unul care ar trebui să aducă economii la coșul zilnic de cumpărături băcăuanii se tem că prețurile nu vor fi cu mult mai mici decât sunt acum în piețe sau hipermarketuri. „Producători autohtoni există și acum în piețe. Unii au prețuri chiar mai mari decât în marile magazine. Cine garantează că nu vor intra și în aceste piețe volante speculanții?", este de părere Ioan Gruia, de profesie inginer chimist.

Mai mult, aceștia se tem că zonele în care vor fi amplasate piețele vor fi pline de mizerie și va dura mult timp până resturile de peste zi vor fi adunate în timp util. „Nici nu vreau să-mi imaginez cum avor arăta acele zone în zilele de luni. Ideea este bună dar cred că la noi este greu de implementat un asemenea proiect. Nu suntem civilizați", crede Ioana Viscrianu, de profesie merceolog.

 CIFRĂ

45

 Acesta este numărul maxim de zile pe care administrația locală și l-a impus până la punerea în practică a proiectului piețe volante

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite