Băcăuanii își pot dezvolta afacerile cu fonduri nerambursabile și în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficiul Teritorial pentru Inteprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație Bacău oferă și în această primăvară posibilitatea patronilor de firme de a-și dezvolta afacerile cu bani de la bugetul de stat. În 2009, numai puțin de 43 de agenți economici au primit aproximativ 800.000 de lei.

Agenții economici interesați să-și dezvolte afacerile cu bani de la bugetul de stat o pot face și anul acesta prin intermediul Oficiului Teritorial pentru Intreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație (OTIMMC) Bacău.

De mâine, instituția va derula o serie de programe cu finanțare nerambursabilă, incluse într-un plan de măsuri anti-criză. "Beneficiarele acestor programe vor fi societățile care au cel puțin un an de la înființare, au înregistrat profit de activitate în 2009, nu au datorii la bugetul de stat și au capital integral privat", ne-a declarat Cristina Ghindă, purtător de cuvânt în cadrul OTIMMC.

În 2009, înscrierea în cadrul acestor programe s-a făcut on-line, completându-se un formular prin care solicitantul a primit un punctaj. Beneficiarii au fost selectați în urma punctajului obținut. Procedeul se va relua și în 2010.

În primă fază este vorba despre Pogramul de dezvoltare și modernizare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață. "Agenții economici pot obține bani pentru achiziționare de utilaje noi, tehnică de calcul, aparate de marcat electronice și altele. Ei pot primi înapoi până la 60% din valoarea achizițiilor, în limita a 80.000 de lei de beneficiar", a mai spus Cristina Ghindă.

Mai apoi, este vorba despre Programul național pentru susținerea meșteșugului și artizanatului. "Beneficiarilor le vor fi decontate cheltuieli de participare la târguri și expoziții naționale și internaționale și pentru achiziționarea de utilaje specifice acestor tip de activități. Se vor primi nu mai mult de 50.000 de lei de persoană", a declarat Emil Tunaru, consilier OTIMMC Bacău.

Nici băcăuancele nu vor fi neglijate, deoarece se vor putea obține fonduri pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din rândul intreprinderilor mici și mijlocii. "Pentru ele se vor organiza cursuri pentru dezvoltare profesională de câte patru zile în opt localități", ne-a mai spus Cristina Ghindă.

Nu este de neglijat nici programul pentru înființarea și dezvoltarea de incubatoare tehnologice și de afaceri. Nu în ultimul rând un alt program va veni, în special, în rândul tinerilor afaceriști care vor să-și înființeze propriul bussines. Prin intermediul proiectului „Start" ei pot primi înapoi până la 70% din valoarea totală a proiectului de investiții, dar nu mai mult de 100.000 de lei pe beneficiar.

De menționat, că în 2009, 43 de agenți economici au obținut finanțare în cadrul acestor programe, în valoare de aproximativ 800.000 de lei. "După lansarea programelor în primăvară, așteptam dosare atât din partea afaceriștilor băcăuani dar și din partea celor care conduc intreprinderi mici și mijlocii din Suceava și Neamț la sediul nostru", a încheiat Cristina Ghindă.

Agenții economici interesați de aceste programe sunt așteptați să se înscrie on-line începând cu ora 9.00 mâine dimineață la adresa www.aippimm.ro.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite