Băcăuanii cumpără de la piaţă doar de poftă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comercianţii se plâng că vânzările sunt aproape de zero, în condiţiile în care au păstrat aceleaşi preţuri de anul trecut. Pieţarii spun că dacă nu creşte ritmul vânzărilor nu-şi vor putea scoate cheltuiala pe chiria zilnică a tarabei şi banii investiţi în producţie.

Pieţarii din Bacău sunt foarte nemulţumiţi de vânzările din această toamnă. Deşi majoritatea practică aceleaşi preţuri ca în anii trecuţi sau chiar mai mici cu până la 30%, în special la struguri, ei spun că oamenii se uită, dar nu cumpără nimic. „De când cu criza asta, n-am mai avut nici vânzări. Eu am muncit ca să am struguri pe tarabă. Gheaţa mi-a dat jumătate din producţie jos şi, cu toate acestea, n-am mărit preţurile. Oamenii se sperie şi nu iau nimic dacă e scump“, a spus Florin Badea, producător.

Se gândesc să renunţe

Dacă strugurii greceşti se dau cu 4 sau 5 lei kilogramul, cei româneşti costă 2,5 lei kilogramul. „Anul trecut vindeam cu 3,5 lei kilogramul sau chiar cu 4 lei strugurii româneşti. Anul acesta m-am aliniat la preţurile celorlalţi. Dacă pui tarife mari, nu vinzi deloc“, a zis Ramona Tudorache, comerciant. Pieţarii care vin la Bacău cu legume şi fructe se plâng că au zile când nu vând nimic.

„Nu mai vin gospodinele la noi ca altădată. În ritmul acesta nu o să-mi mai pot permite să plătesc chiria tarabei, de 11 lei pe zi, plus că nu-mi acopăr cheltuielile cu producţia. Muncim degeaba. Mă mai gândesc dacă să vin să mai vând sau să păstrez pentru mine marfa“, a zis indignat Iulian Mateiaş, un alt comerciant nemulţumit.

Zacuscă de iarnă, un vis

Băcăuanii care au trecut prin pieţele din oraş spun că pentru ei preţurile sunt în continuare prea mari comparativ cu veniturile lunare.

„Ca să pui pe iarnă gogoşari, conopidă, gogonele sau ardei copţi trebuie să cumperi câteva kilograme bune din fiecare. Cu ce, dacă ne-au micşorat salariile şi trebuie să plătim şi întreţinere şi şcoala copiilor? Eu cumpăr doar câte ceva de poftă“, a spus Cristina Damian, o femeie de 35 de ani.

Preţuri la piaţă
- Roşii verzi: 2 lei/kg;
- Varză: 5 lei/kg;
- Ardei: 3 lei/kg;
- Conopidă: 5 lei/kg;
- Castraveţi: 1,5 lei/kg.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite