Băcăuanii au dat porcul pe iepure

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iepurii sunt căutaţi de băcăuani pentru carnea fragedă
Iepurii sunt căutaţi de băcăuani pentru carnea fragedă

Cumpărătorii sunt dispuşi să cheltuiască chiar şi 200 de lei pentru carne fără colesterol

Între Biserica „Sfântul Neculai“ şi Piaţa Centrală din Bacău, în fiecare duminică dimineaţă, este târg de animale. Atmosfera este desprinsă parcă dintr-o comedie neagră. Slujba religioasă se împleteşte cu lătratul câinilor, cotcodăcitul găinilor şi măcăitul raţelor. 


De la târg nu lipsesc crescătorii de iepuri, care au găsit clienţi printre băcăuanii ce vor să înlocuiască tradiţionala carne de porc de pe masa de Sărbători cu bucate fără grăsimi. Dacă altădată crescătorii de iepuri aveau vânzări bune de Paşte, în acest an a crescut cererea şi pentru Crăciun.


Un iepure de 9 kG ajunge la 200 de lei


Un iepure „Uriaş gri german“, de 6-7 kilograme, costă 150 de lei. „Avem şi acest exemplar de vreo 9 kilograme, din specia «Marele alb german», care ajunge 250 de lei. Mai lăsăm şi noi la preţ, îl puteţi lua cu 200 de lei“, a spus Gheorghiţă Mutică, venit din comuna Hemeiuş cu mai mulţi iepuri crescuţi în curte.


Puii de iepure de specie autohtonă costă între 10 şi 50 de lei, în funcţie de mărime. Iepurii speciali, „Fluture german“ sau „Cap de leu“ sunt apreciaţi de copii pentru aspectul deosebit şi sunt vânduţi cu 100-200 de lei.


 Vânzătorii se aşteaptă să scape de toată „marfa“ în ultima duminică, înainte de Crăciun. „Se vând binişor. Eu am o mică crescătorie de vreo 50 de iepuri de ăştia mari, «Gri german». Unii mă întreabă dacă mai am, că vor să-i cumpere de Sărbători. Lumea are grijă de sănătate şi renunţă la porc. Iepurele are gust de vânat şi nu face rău“, a spus un alt vânzător, Ilie Popa.


Mulţi băcăuani  şi-au adus copiii la târg pentru ca aceştia să vadă animalele. „Am cumpărat un iepure, că mă bate la cap copilul. Îl ţin două zile pe balcon, că am o cuşcă. Îl mai las să se joace cu el, dar apoi îl duc la ţară să-l tai“, a spus Marian, venit împreună cu familia.


Ciobănesc şi capră, la 150 de lei bucata


Doi pui de Ciobănesc Carpatin şi o capră erau printre animalele scoase la vânzare ieri. „Uitaţi-vă ce frumos este, are o lună şi jumătate şi peste 6 kilograme“, a spus Mihai Giurgiu, în timp ce mângăia căţelul.


Dorian Miclăuş are stână. A venit la târg cu un pui de carpatin şi cu un ied. „Vreau să fac un ban cu ei. Căpriţa o dau cu 150 de lei. Merită toţi banii. M-am gândit că dacă se vând iepuri de Crăciun, de ce să nu se cumpere şi capre“, a spus Dorian.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite