Băcăuanii albesc până când procurorii rezolvă un dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorul general al României vrea să organizeze mai multe concursuri de admitere în magistratură
Procurorul general al României vrea să organizeze mai multe concursuri de admitere în magistratură

Anul trecut, în medie, fiecare magistrat a avut de rezolvat peste 1.100 de plângeri. Ei spun că e greu să soluţioneze un asemenea număr de dosare în câteva luni.

Procurorii băcăuani ar trebui să lucreze cu viteza luminii pentru a definitiva toate cauzele pe care le au în lucru. Statistic, cei 67 de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău (care include şi parchetele nemţene) au avut de soluţionat anul trecut 76.521 de plângeri. Matematic, rezultă că un singur procuror pentru a-şi îndeplini norma ar fi trebuit să termine într-o singură zi trei dosare. Adică, în 24 de ore ar fi trebuit să audieze martori, părţi implicate, să dea soluţii şi să redacteze trei rechizitorii. În realitate, cei care depun plângeri la Parchet îmbătrânesc aşteptând soluţii la sesizările lor.


Un exemplu îl constituie cazul avocatului Vasile Botomei. El a depus o plângere în 2006 împotriva primarului din Bacău şi a aşteptat un an să primească un răspuns din partea procurorilor. Nemulţumit de soluţia dată de anchetatori, pe care i-a bănuit de superficialitate în tratarea plângerii sale, Botomei s-a adresat instanţei judecătoreşti. „Magistraţii mi-au dat mie dreptate, la sfârşitul anului trecut“, a declarat Vasile Botomei.

Acesta susţine că dacă procurorul de caz şi-ar fi făcut treaba profesional de la început, el nu ar fi trebuit să aştepte patru ani pentru a i se face dreptate într-un dosar de abuz. Cazul lui Vasile Botomei nu este singular. Dintre cele peste 26.000 de cauze penale înregistrate la parchetele băcăuane şi la cele nemţene, 22.799 au fost soluţionate în mai puţin de şase luni de la sesizare. Alte 3.000 de dosare au primit o rezoluţie după un an de la înregistrare, iar 479 după doi ani. De 34 de cazuri s-a ales praful pentru că a intervenit termenul de prescripţie.


Lipsă 34 de procurori


Procurorii au o explicaţie pentru aceste întârzieri.„Sunt mai puţini procurori în activitate faţă de schema necesară. De exemplu, Parchetul de pe lângă Tribunal a funcţionat anul trecut cu şase procurori dintr-o schemă de 15“, a precizat Ionel Senteş, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău. Criză de procurori se înregistrează şi la Parchetele din Moineşti, Oneşti şi Podu Turcului.


„Ar mai fi nevoie de 34 de procurori“, a spus Camelia Elisei, purtătorul de cuvânt al procurorilor. În plus, mai mulţi procurori pensionabili şi-au exprimat dorinţa de a se retrage din activitate. „Încercăm să identificăm soluţii pentru a rezolva problema lipsei procurorilor. Una dintre ele ar fi derularea mai multor concursuri de admitere în magistratură“, a declarat Codruţa Kovesi, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prezentă la şedinţa de bilanţ a procurorilor băcăuani.  

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite