Băcăuanii, pudici la recensământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Ionăchiţă (stânga) semnează chestionarul completat de recenzor
Andreea Ionăchiţă (stânga) semnează chestionarul completat de recenzor

Femeile sunt cele mai deranjate de întrebările recenzorilor. Bărbații sunt reticenți când trebuie să răspundă la datele despre locuință

Recensământul nu este privit cu ochi buni de către toţi locuitorii din judeţul Bacău. Pe lângă faptul că sunt nevoiţi să piardă în medie câte 40 de minute pentru a răspunde la întrebările puse de recenzori, băcăuanii se tem că o sinceritate maximă a răspunsurilor le poate pune viaţa conjugală în pericol sau, mai rău, le poate stârni amintiri neplăcute din viaţa lor.


De câte ori aţi mai fost măritată şi care este data primei căsătorii şi a ultimei căsătorii? Întrebarea nu le-a picat prea bine persoanelor de sex feminin, ele fiind, de altfel, şi singurele care trebuie să răspundă la această întrebare. „Sunt tot felul de situaţii într-o familie şi nu e normal ca statul să pună întrebări legate de intimitatea omului“, este de părere Andreea Ionăchiţă, o femeie care a primit deja vizita recenzorilor băcăuani.


Nici întrebarea referitoare la câţi copii vii aţi născut nu este pe placul locuitorilor din judeţul Bacău. Dacă unele persoane nu văd o problemă în a răspunde la această întrebare, unii o consideră chiar periculoasă pentru psihicul lor. „La mine nu este cazul, dar mă gândesc cum reacţionează o familie care a trecut printr-un necaz de acest gen. Le-a decedat copilul la naştere. Când vor auzi întrebarea cu siguranţă îşi vor aduce aminte prin ce au trecut. Pentru ei a fost o traumă şi nu este normal să-i obligi să o retrăiască amintindu-le de ea“, crede Elena Papu.


Bărbaţii, mai practici


Ce fel de tâmplărie aveţi în locuinţă? Unde este toaleta? În locuinţă sau în afara ei? Acestea sunt întrebările care le deranjează cel mai mult pe persoanele de sex masculin. „Nu înţeleg rostul întrebării legate de felul tâmplăriei. Dacă am tâmplărie din termopan sau din lemn este treaba mea, nu a statului. Nu mi-a dat el bani. Sunt întrebări mult prea personale. Dacă eu locuiesc într-un apartament la ce mai trebuie să spun unde este toaleta? Că doar nu o fi pe holul scării!“, a spus Cătălin Cozma, un tânăr care a rămas cu mai multe semne de întrebare după ce recenzorul i-a bătut la uşă. Eugenia Harja, şeful Direcţiei Judeţene de Statistică Bacău, dă asigurări că datele culese de recenzori nu sunt menite a încălca intimitatea respondenţilor. „Unii bărbaţi se simt discriminaţi că nu sunt ei întrebaţi câţi copii au“, spune Harja.

300.000 de oameni vizitaţi

Ultimul raport întocmit de Direcţia de Statistică arată că în judeţ, până pe 24 octombrie, au fost recenzate 129.134 de locuinţe şi 315.186 de persoane. Până pe 31 octombrie, ultima zi în care recenzorii mai au dreptul să bată la uşa băcăuanilor, trebuie recenzate 278.588 de locuinţe.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite