Bacău: Băcăuanii sunt naţionalişti când cumpără de la piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clienţii spun că produsele „Made in România” sunt mai ieftine şi mai gustoase

Comercianţii se plâng că unii dintre colegii de tarabă expun produse ale căror etichete îi induc pe clienţi în eroare.

Legumele şi fructele din import comercializate în pieţele băcăuane pierd teren în faţa celor româneşti. Chiar dacă produsele din import sunt mai arătoase, cu forme aproape perfecte şi culori atrăgătoare, majoritatea clienţilor nu mai sunt ispitiţi de aceste calităţi şi caută doar marfă românească.

„Este cea mai bună alegere. Nu cumpăr pentru a contribui la stimularea economiei româneşti ci pentru că produsele noastre sunt de o calitate superioară faţă de cele din străinătate. Sunt mai gustoase şi mai sănătoase”, ne-a spus Ioan Macrea, un băcăuan aflat azi la cumpărături în Piaţa Centrală.

De tendinţele băcăuanilor şi-au dat seama şi comercianţii. Pentru a-şi atrage clienţii şi a-i determina să cumpere de la ei, toţi vânzătorii din piaţă afişează, pe lângă preţ, şi originea produselor. Astfel, la o simplă privire aruncată pe tarabele din pieţe, clienţii pot vedea cu exactitate cine vinde produse din import şi cine din România. Comercianţii recunosc însă că nu tot ceea ce se vede cu ochiul liber este şi adevărat.

Cum recunoaşteţi adevărata provenienţă

„Eu vând căpşuni, roşii, varză, ardei gras şi castraveţi. Toate provin din România. Căpşunele, de exemplu, le-am adus din comuna Ardeoani. Mai sunt însă şi comercianţi care scriu pe etichetă că produsele sunt româneşti, cînd de fapt acestea sunt  turceşti sau spaniole. Profită de naivitatea clienţilor“, ne-a mărturisit Anica Mititelu, o vânzătoare din Piaţa Centrală.

Pentru a fi siguri că marfa cumpărată provine din România, comercianţii cu intenţii bune le dau băcăuanilor câteva sfaturi de care ar trebui să ţină seama când îşi fac cumpărăturile. „Roşiile din import au o formă perfectă, o culoare pronunţată şi dacă le plimbi în mână se aude cum se mişcă zeama din interior. Roşiile româneşti sunt diforme, mici, au o culoare mai deschisă şi nu sunt atât de tari ca cele din import“, ne-a explicat Iulian Stamate, un vânzător din Piaţa Centrală.

Diferenţă de preţ

căpşuni româneşti:  5,5 lei kg;
căpşuni de import: 6 lei kg;

roşii de Galaţi: 3,5 lei kg;
roşii de import: 4 - 5 lei kg;

salată românească: 1,5 lei legătura;
salată din import: 2 lei legătura.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite