Bacău: Băcăuanii încep să-şi asigure locuinţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Băcăuanii încep să-şi asigure locuinţele
Bacău: Băcăuanii încep să-şi asigure locuinţele

Asiguratorii apreciază că numărul de poliţe încheiate anul acesta este mai mare cu aproape 15% faţă de cele de anul trecut.

Piaţa asigurărilor de apartamente din municipiul Bacău face faţă cu brio crizei economice. Asiguratorii au reuşit să-şi mărească numărul de clienţi în ultimul an cu 15%. Reprezentanţii pieţei asigurărilor cred că în rândul proprietarilor de apartamente s-a produs o schimbare de mentalitate.

„Titularii de locuinţe au început să conştientizeze faptul că asigurarea îi poate feri de multe neplăceri. Cei care au încheiat asigurări anul trecut le-au reînoit acum şi, în plus, au apărut solicitări noi. Astfel, piaţa a reuşit să se menţină pe un trend ascendent“, a declarat Cristi Brad, consultant financiar şi de asigurări. În ciuda creşterii, piaţa de profil din Bacău rămâne mult sub potenţial. În municipiul Bacău sunt aproximativ 40.000 de apartamente, iar asiguratorii apreciază că, în acest moment, doar 15% din locuinţe sunt asigurate.

Asigurările, un lux pentru cei săraci


Chiar dacă trendul este ascendent, estimările pentru următorii ani nu sunt optimiste. „Cred că ne mai trebuie cel puţin zece ani ca să atingem o cotă de 30% din numărul total al apartamentelor. O asigurare de locuinţă este încheiată de obicei de persoane cu serviciu stabil şi care au o educaţie peste medie“, a mai spus Cristi Brad.

Proprietarii de locuinţe spun că nu mentalitatea îi împiedică să semneze poliţe de asigurare, ci nivelul de trai. „Sunt de acord că o asigurare îţi aduce beneficii în caz că se întâmplă un eveniment nedorit. Totuşi, dacă nu ai o situaţie materială stabilă nu prea eşti dispus să cheltuieşti banii familiei, care şi aşa sunt foarte puţini“, a declarat Mihnea Stoleru, un băcăuan care nu-şi permite luxul de a-şi asigura locuinţa. Singurii prevăzători sunt proprietarii de case. Conform estimărilor făcute de asiguratori, peste 80% din proprietarii de case din municipiu au încheiat poliţe de asigurare.
Persoanele cu vârste cuprinse între 25 şi 45 de ani sunt cele mai interesate să-şi asigure locuinţele. Totodată, apartamentele cu trei şi patru camere sunt primele puse la adăpostul unei poliţe de asigurare.

Cât te costă asigurarea locuinţei

Preţurile practicate de asiguratori sunt descurajante pentru majoritatea proprietarilor de locuinţe. Poliţa de asigurare pentru un apartament cu două camere, cu o suprafaţă medie de 60 de metri, costă între 80 şi 110 euro. Proprietarul unei locuinţe de 200 de metri pătraţi trebuie să plătească anual cel puţin 1.500 de euro.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite